Assalamualaikum wbt...menu ni pun dah lama Liza buat ye, dah tak ingat bila...hihihi
Lauk2 bakar bersambal cmni mmg boleh buat kita makan bertambah2 kan, mkn pulak dgn nasi panas2..perghhhh..dlm banyak2 resepi, kali ni Liza terpanggil utk try resepi dr dapur Cikgu Amie, thnx ye Amie..Liza mohon panjangkan resepi ni kat dapur Liza pulak ye...
RESEPI CENCARU BAKAR BERINTI / SUMBAT
Bhn2:
1 ekor ikan cencaru saiz
besar - bersihkan, belah belakang, cuci dan toskan
Bahan untuk sambal:
7 biji lada
merah
7 biji cili
padi2cm belacan
4 ulas bawang putih - belah 2 dan goreng
5 biji bawang merah - belah 2 dan goreng
1 labu bawang besar - belah 4 dan goreng
1 cawan udang kering - rendam ( Liza xletak)
1 sudu teh pati asam jawa
garam / gula / perasa pilihan secukup rasa
Cara:
1. Campurkan kesemua
bahan untuk sambal dan kisar kasar-kasar.
2. Masukkan bahan di
atas ke dalam perut ikan.
3. Panggang ikan hingga
masak - Amie masukkan dalam oven.
assalam liza, wah dah lama jjugak akak tak buat masak macam ni, boleh lah try sbb ada cencaru jugak dlm frezer ni
ReplyDeletesalam kak liza..
ReplyDeleteumi baru makan air tangan ibu..tapi bukan untuk umi tapi untuk menantunya...
adeeeehhhh.... rindu pulak nak makan begini... lama tak beli ikan cencaru!
ReplyDeletemasuk dlm oven b'ape lama n temp b'ape?
ReplyDelete