Thursday, February 21, 2013

Rendang Ayam Bonda...



Buat lg rendang ayam ni sbb kat umah ni kalau buat lauk2 cmni mmg laju je...nak2 pulak kalau ada ketupat daun palas ataupun pulut kuning...fuhhh mmg kompem tak nmpak MIL dok jeling2...hhihi

Sebenarnya asas nk buat rendang ni lebih kurang sama je kan, ni pulak resepi rendang dr arwah ma yg mmg selalu Liza guna...dulu dah pernah buat rendang itik tp guna resepi lain yg kena tumis dulu...kali ni tak payah nk tumis2 , terus campak je semua nya...hihihi

Jom kita tgk resepi..

RESEPI RENDANG AYAM BONDA

Bhn2:

1 ekor ayam - potong kecil dan bersihkan
2 cawan santan pekat (dari 1 biji kelapa)
1/2 cawan kerisik
2 helai daun kunyit - hiris halus
2 keping asam gelugor
1 keping kecil nise/ gula melaka
Garam secukup rasa

Bahan B (Dikisar):
 
10 biji bawang merah
5 batang serai
3 inci halia
1 1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
20 tangkai cili kering
 
Cara Memasak:-

Masukkan kesemua bahan (kecuali kerisek, daun kunyit, garam dan gula) ke dalam kuali dan kacau atas api perlahan.
Kacau sekali sekala je ye, nnt isi ayam hancur..
Masukkan garam, nise/gula melaka dan kerisik, daun kunyit dan kacau rata.
Masak hingga kuah agak pekat atau terpulang masing2.
Bila dah seimbang rasanya, tutup api..
Dah pun siap, boleh mamam...
 

No comments:

Post a Comment