Tuesday, January 15, 2013

Sup Tulang Pedas n Masam.....


Assalamualaikum wbt dan salam manis buat semua...sup  ni mmg sesuai makan dgn nasi ataupun mkn dgn mee atau bihun, mmg sedap dgn rasa pedas n masam tu...Liza ngn anak2 mmg suka mkn kuah2 cmni, pastu taruk kuah bnyak2, bila nasi dah habis, hirup kuah tu....pergghhhh mmg layan laa...

Dulu pun Liza dah pernah buat sup tulang ni...resepi ni asalnya dr dapur Dayang..thnx ye, Liza mintak izin letak kat dapur Liza pulak ye..


RESEPI SUP TULANG PEDAS N MASAM

Bhn2:

  • 1 kilo tulang lembu (DJ campurkan sekali dengan beberapa ketulan daging biasa)
  • 1 sudu makan perencah sup + sedikit air dan bancuhkan (tak letak pun ok)
  • 1 peket sup bunjut atau rempah 4 sekawan
  • cili padi secukupnya (diketuk)
  • 2 btg serai ( ketuk) - Liza tambah
  • 2 biji bawang merah (ditumbuk)
  • 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1/2 inci halia (ditumbuk)
  • 1/2 sudu makan lada hitam (ditumbuk)
  • 1/2 cawan jus limau nipis (lebih masam lagi bagus)
  • garam dan gula secukupnya
  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • bawang goreng
  • daun sup/daun bawang
  • ubi kentang, tomato dan karot untuk campuran
  • air secukupnya

Cara-cara
 
- Masukkan tulang bersama air dan sedikit garam di dalam periuk. Jerangkan dengan api sederhana. Masak tulang untuk beberapa ketika sehingga lemak-lemak dan minyaknya keluar. Kemudian dengan menggunakan senduk atau sudu, buangkan atau cedok keluar minyak-minyak tadi hingga habis.
 
- Tumis bahan-bahan tumbuk dan rempah hingga wangi. Masukkan perencah sup(jika suka). Tumis lagi hingga pecah minyak. Kemudian angkat dan masukkan ke dalam periuk berisi tulang tadi. (Masukkan sup bunjut jika tak menggunakan rempah 4 sekawan).
 
- Masak hingga hampir empuk. Sentiasa tambahkan air panas jika sudah berkurangan.
 
- Masukkan ubi kentang, karot dan bahan-bahan selebihnya.
 
- Setelah masak dan empuk, tutupkan api.
 
- Hidangkan sup ke dalam mangkuk dan hiaskan dengan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.

 
 

No comments:

Post a Comment