Selalu asyik dok buat cekodok atau kek pisang je, kali ni try buat bingka pulak..Liza tak tau kat mana silapnya, bingka yg Liza buat agak lembik sikit tapi tetap sedap
Ambil dr dapur K.Yati, tq kak
RESEPI BINGKA PISANG
Bhn2: ( Loyang 8 inci )
- 1 sisir pisang masak ( 10 - 13 biji).. di lenyek kasar
- 1 cwn tepung gandum*
- 3/4 cwn gula pasir*
- 1 cwn santan*
- 1 cwn susu sejat/cair*
- 1 biji telur*
- 2 sudu besar butter*-cairkan dulu, biarkan suam
- sedikit garam
Cara2:
- Blender semua bahan*
- Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
- Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter.
- Bakar 180C selama 1 jam.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
- Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi sedap.
No comments:
Post a Comment