Kali ni Liza cuab resepi apam balik dr dapo Izah pulak...hasil yg sangat2 menggembirakan ,tq Izah
APAM BALIK LEMBUT DAN SEDAP
Bhn2:
250gm tepung gandum
15gm susu tepung
1/2 s/t baking powder
50gm gula kastor
1/4 s/t garam
300ml air biasa
1 s/t yis
3 biji telur
30gm gula pasir
3/4 s/t soda bikarbonat
25gm butter - cairkan
Bhn inti:
Kacang tanah panggang - cincang kasar
Krim jagung
Gula pasir - utk tabor
Choc rice atau apa saje ikut citarasa
- di dlm mangkuk, campurkan tpg gandum, susu tepung, baking powder, gula pasir dan garam, kacau rata
- tuang air sedikit2 sambil dikacau menggunakan whisk hingga rata.
- masukkan butter cair dan soda bikarbonat, kacau rata.
- masukkan yis, kacau rata dan perap 30 minit.
- pukul ringan telur dan baki gula 30gm td.
- masuk ke dlm adunan tepung dan kacau rata.
- ambil sesenduk adunan dan masukkan ke dlm pan yg telah dipanaskan.
- bila dah separuh masak, tabor bhn inti dan tutup sekejap.
- masak dgn api kecil hingga kulit luar keperangan.
- angkat dan sapukan butter pada kulit apam balik agar kekal moist dan sedap..
No comments:
Post a Comment