Wednesday, January 25, 2017

Cucur Bilis Sourdough....



Pertama kali buat cucur guna sourdough mmg berdouble2 sedap...tak sangka anak2 mmg suka sgt cucur ni,mula2 bila bau cucur ni rasa cuak la jugak...bukannya apa, kang buat bnyk2 takde org makan pulak kan..

Kalau nak tau cmner rupa sourdough tu blh tgk kat SINI ye..






RESEPI CUCUR BILIS SOURDOUGH

Bhn2:

1 cawan Sour Dough Starter (SD)
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
5 ulas bawang merah - tumbuk kasar
Ikan bilis - tumbuk kasar
Daun sup, daun bawang - hiris
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak utk menggoreng

- gaulkan semua bhn hingga sebati
- panaskan  minyak dan masukkan adunan td menggunakan sudu
- masak hingga kekuningan dan garing
- angkat dan sedia dihidang dgn sos cili




No comments:

Post a Comment