Assalamualaikum wbt dan selamat berpuasa pada rakan2 yg berpuasa sunat ari ni...nasi ni Liza buat minggu lepas, masa abang balik bercuti..rasanya pestime Liza buat nasi bukhari ni, mmg tak mengecewakan tapi adik tak berapa suka , mungkin jugak sebab rasa nasi ni yg berempah..apa2 pun terima kasih pada Kak Ummi yg memanjangkan resepi ni..
Izinkan Liza CnP resepi ye kak, malas pulak nk menaip...hihi
RESEPI NASI BUKHARI
Bahan (untuk 8 - 10 orang)
3 1/2 cawan beras basmathi (akak guna basmathi Moghul Faiza)
rempah 4 sekawan (2 in. kayu manis, 2 kuntum lawang, 3 kuntum cengkih, 3 biji pelaga)4 cawan air
3/4 cawan susu sejat
1 paket rempah bukhari Faiza (atau jenama lain)3 biji cili hijau - dibelah
1 pokok daun ketumbar
2 biji buah tomato - dibelah 4 setiap bijisedikit gula (optional)garam secukup rasa
2 sudu besar minyak sapi
4 sudu besar minyak jagung/minyak sayurbawang goreng untuk tabur - akak x buat punhirisan daun bawang - tabur (akak x letak)
Bahan Kisar:-
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
Cara Memasak:-
- Basuh bersih beras dan rendamkan 10 - 15 minit. Kemudian toskan.
- Dalam periuk panaskan minyak sapi dan minyak sayur dan tumis bahan rempah 4 sekawan dan bahan kisar hingga naik bau.
- Kemudian masukkan rempah bukhari dan kacau dengan api perlahan, hingga rempah masak dan naik minyak.
- Masukkan air dan biarkan nampak mendidih dan masukkan susu sejat, garam dan gula secukup rasa.
- Bila mendidih sikit, terus masukkan beras basmathi dan kacau rata sebentar. Alihkan periuk ke dalam rice cooker dan masak nasi seperti biasa.
- Bila nasi hampir kering, masukkan cili hijau, daun ketumbar dan buah tomato. Bila nasi masak, balikkan nasi naik ke bahagian atas sekali dan tutup kembali. Biarkan nasi masak elok.
- Hidangkan dengan taburan bawang goreng dan daun bawang. (*akak makan dengan kari ala dalca daging dan ayam panggang halia) - SELAMAT MENCUBA...
Tetiba kakak teringin pulak nak makan nasi bukhari ni Liz
ReplyDeleteKakak beras Moghul Faiza memang sentiasa ada tapi rempah buhkahrinya tak ada
Nantilah kalau beli kakak ketuk rumah Liz lagi nak tengok resepi:)
Liza pun kes ada stok rempah bukhari kak, tu yg rajin menerai tu..hihi
ReplyDelete