Monday, September 5, 2016
Laksa Penang Bonda...
Satu kelemahan Liza kan, bila tgk org tayang gambar laksa penang ataupun laksam...mmg gerenti the next day Liza akan buat...sampai anak2 marah, hihihi
Apa2 pun, laksa penang dr arwah ma ni adalah resepi terbaik bg Liza setakat ni...kalau kat kedai mmg ssh nk jumpa yg kena dgn selera kita kan, so apa kata kita buat sendiri....jom tgk resepi
RESEPI LAKSA PENANG VERSI BONDA
Bhn2:
6 ekor ikan sardin / kembong - bersihkan dan rebus
1/2 inci halia
5 ulas bwg merah
Sdkt belacan
4 s/b cili mesin - terpulang
3-4 kuntum bunga kantan
Daun kesum
Asam keping
Garam, serbuk perasa
Air secukupnya
- ikan yg telah direbus td diasingkan isi dan tulangnya. tulang ikan jgn dibuang.
- mesin halus isi ikan, halia, bwg merah dan belacan bersama air.
- masukkan ke dlm periuk.
- mesin pula tulang ikan bersama air rebusannya hingga hancur dan tapis kedlm periuk td.
- hiris halus bunga kantan dan masukkan ke dlm periuk bersama asam keping dan cili mesin.
- masak hingga mendidih dan masuk garam, serbuk perasa dan daun kesum.
- bila rasa dh sesuai, angkat dan hidang panas2.
Bhn sampingan:
Laksa basah
Daun salad - hiris halus
Timun - hiris halus
Cili api - hiirs halus
Telur rebus
Limau kasturi - potong 2
No comments:
Post a Comment