Monday, September 5, 2016

Homemade Salted Caramel...



Assalamualaikum wbt....hari jni bermulanya peperiksaan UPSR bg anak2 kita, jadi pastinya sebagai ibu,kita lah yg terlebih2 berdebar kan...rasanya semua ibu mempunyai perasaan yg sama, apa yg kita mampu buat adalah terus berdoa dan berdoa sepanjang peperiksaan berlangsung agar hati anak kita semua tenang tika menjawab setiap soalan...semoga segala usaha dan doa kita akan diperkenankan oleh Allah Yang Esa....Aaminn

Dgn salted caramel ni macam2 kita blh buat, letak atas ice cream, ltk atas brownies/ kek dan macam2 lagi la..ikut sesuka hati kita






SALTED CARAMEL

Bhn2:

1 cawan ( 200 gm ) gula halus
90 gm mentega - potong kecil
120ml ( 1/2 cawan ) whipping cream / heavy cream/ double cream
1 s/k garam

- cairkan gula di dlm periuk menggunakan api sederhana, selalu kacau menggunakan senduk kayu.
- gula akan cair dan berubah warna keperangan..
- bila gula dah cair sepenuhnya, masukkan mentega...HATI2 sbb caramel akan meletop2..
- sentiasa kacau sehingga mentega cair sepenuhnya..
- perlahan2 tuang 1/2 cawan cream sambil kacau
- biarkan mendidih dalam 1 minit, caramel akan berbuih 2 pada ms ini..
- angkat periuk dr api dan masukkan garam, kacau rata..
- sejukkan dan boleh terus guna atau simpan dalam bekas kedap udara..
- blh juga simpan dlm fridge  utk tahan lama ( bila nk guna, panaskan kjp)

No comments:

Post a Comment