Thursday, September 29, 2016

Bubur / Pengat Gandum...



Ni pestime Liza buat bubur gandum ni sejak anak2 dah besar...happy sgt bila diaorg mkn bertambah2, sedap katanya..Alhamdulillah, terima kasih Tun utk resepi yg sedap n senang ni..akk CnP je ye







RESEPI BUBUR / PENGAT GANDUM

Bahan2
  • 1 cawan tepung gandum
  • sedikit air kapur - lg byk lg kental tepung tu, tp kalau byk sgt nnti pahit
  • air secukupnya
  • 1/2 kotak santan - boleh lebihkan kalau nk lg berlemak
  • 1 keping nisan - ikut kemanisan msg2 la ye
  • secubit garam
  • 1 helai daun pandan, simpulkan - kalau xde stok, guna esen pandan
 
Cara2
  • Panaskan santan, sedikit air, daun pandan, sedikit garam, dan nisan dgn api sederhana. Kacau sentiasa hingga nisan larut.
  • gaulkan tepung gandum, secubit garam, dan air kapur. masukkan air sedikit demi sedikit hingga mendapat adunan yg kental. adunan tu lebih pekat dr adunan cengkodok..
  • jemput2kan atau masukkan adunan sedikit demi sedikit dlm santan td. buat sampai habis.
  • masakkan pengat sampai mendidih.
  • siap!


No comments:

Post a Comment