Thursday, September 29, 2016

Bubur / Pengat Gandum...



Ni pestime Liza buat bubur gandum ni sejak anak2 dah besar...happy sgt bila diaorg mkn bertambah2, sedap katanya..Alhamdulillah, terima kasih Tun utk resepi yg sedap n senang ni..akk CnP je ye







RESEPI BUBUR / PENGAT GANDUM

Bahan2
  • 1 cawan tepung gandum
  • sedikit air kapur - lg byk lg kental tepung tu, tp kalau byk sgt nnti pahit
  • air secukupnya
  • 1/2 kotak santan - boleh lebihkan kalau nk lg berlemak
  • 1 keping nisan - ikut kemanisan msg2 la ye
  • secubit garam
  • 1 helai daun pandan, simpulkan - kalau xde stok, guna esen pandan
 
Cara2
  • Panaskan santan, sedikit air, daun pandan, sedikit garam, dan nisan dgn api sederhana. Kacau sentiasa hingga nisan larut.
  • gaulkan tepung gandum, secubit garam, dan air kapur. masukkan air sedikit demi sedikit hingga mendapat adunan yg kental. adunan tu lebih pekat dr adunan cengkodok..
  • jemput2kan atau masukkan adunan sedikit demi sedikit dlm santan td. buat sampai habis.
  • masakkan pengat sampai mendidih.
  • siap!


Strawberry Panna Cotta....







Alangkah nikmatnya dapat mkn dessert cmni time cuaca panas kan, mmg tak cukup semangkuk tu,hihii
Resepi ni Liza amik dr dapo K.Nor, mmg sedap bagai dikata...mmg rugi sape yg tak cuba
Sebenarnya macam2 buah kita blh guna utk buat panna cotta ni, ikut selera la kan




RESEPI STRAWBERRY PANNA COTTA

Bhn2:

2 cawan susu segar/fresh milk
1/2 cawan heavy cream
2 sudu kecil serbuk gelatin ~ k.nor guna gelatin halalgel
3 sudu besar air panas
1/4 cawan gula @ secukup rasa
1 sudu kecil esen vanila

Utk puree strawberi :
10 bj strawberi
2 - 3 sudu kecil gula








Cara:Masukkan gelatin ke dalam air panas, kacau dan biarkan ia mengembang.
Masak susu, heavy cream dan gula dgn api sederhana hingga kelihatan buih2 kecil di tepi periuk.
Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan esen vanila, kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.
Tuangkan ke dalam ramekin atau gelas yg sesuai.
Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
Sementara itu bolehlah disedikan puree strawberi.
Blend/mashed buah strawberi, kemudian masukkan gula.
Kacau hingga sebati. Sejukkan dlm peti ais sebelum digunakan.
Utk menghidang, tuangkan puree strawberi ke atas panna cotta tadi.
Sedia utk dinikmati.
*
- utk membuat panna cotta ni mudah aje, cuma perlu ambil masa yg agak lama antara 5 - 6 jam utk panna cotta tu betul2 set/mengeras. kalau dituangkan puree buah sebelum ianya betul2 set, nanti akan tenggelam ke dalam panna cotta tu.
- utk menikmati panna cotta ni di waktu petang, eloklah disediakan panna cotta ni di waktu pagi.
- tekstur panna cotta tidak spt agar2 atau puding, ia lebih kepada dadih.

Homemade Pizza Dough...



Dah lama rasanya tak buat pizza, sampai adik pun selalu dok sebut..so, ari tu terpaksa merajinkan diri utk buat sbb adik ckp nk makan pizza tuna

Alhamdulillah Liza sgt berpuashati dgn resepi pizza dough dr Kak Azie ni, tq kak




Yg  ni versi tuna utk adik, tak nak bawang..mmg selera dia mkn



 
 



RESEPI HOMEMADE PIZZA DOUGH

Bhn2:

1 1/2 cawan air suam
2 sk yis mauripan
Secubit gula
4 cawan tepung gandum
1/4 sk garam
1/4 cawan olive oil
Sedikit olive oil (lumur)
 
Cara cara:
 
Campurkan gula ke dalam air suam dan masukkan yis. Kacau rata dan biarkan selama 5 minit tanpa dikacau lagi.

Ayak tepung ke dalam mangkuk. Masukkan garam. Buatkan satu lubang di tengah tengah tepung. Tuangkan olive oil ke dalamnya, diikuti dengan air yis tadi.


Ambil pisau dan dilalukan seolah memotong kek dari tepi ke tepi sehingga menjadi sebati.


Dengan menggunakan kedua dua tangan, uli, gulung doh sehingga tidak melekat di tangan.

Taburkan tepung gandum atas papan pencanai. Uli doh sehingga rata dengan meletakkan tangan di kedua dua tepi doh, dilipat ke tengah dan ditolak ke depan dengan kedua dua tangan


Sapukan olive oil di mangkuk dan letakkan doh yang siap diuli di dalamnya. Sapu lagi olive oil di serata permukaan   atas doh.


Akhir sekali tutup dengan plastic wrap dan biarkan doh selama 30 minit. Keluarkan doh yang dah naik berkali ganda, tumbuk dan bahagi kepada 2 bahagian
 
Sapukan dulang pizza dengan butter. Leperkan doh pizza dan dicucuk cucuk sedikit dengan garfu bagi mengeluarkan udara. Bolehlah disapu dengan sos pizza dan letaklah apa apa topping pizza yang disukai.

Siaaap doh yang gebu dan lembut ini.  Siap untuk diletakkan sos dan topping
  
 



Liza campak je semua bhn dlm BM sbb malas nk uli tangan,hihii

Gulai Kawah Kambing...




Assalamualaikum wbt...lauk ni Liza pun tak perasan bila Liza buat sbb lama bebenor,hihi
Kalau gulai kawah biasa lah kan, Liza akan gunakan resepi dr abah...senang dan yg penting sdp






RESEPI GULAI KAWAH ABAH

Bhn2:

1 kg daging betis + tulang - bersihkan
3 biji ubi kentang - potong 4
11/2 inci halia *
6 ulas bwg merah *
2 ulas bwg pth*
1 inci lengkuas - ketuk sikit
4-5 s/b cili mesin - terpulang pada kepedasan yg kita nak
3s/b rmpah gulai kawah
2 s/b kerisek
1 keping nise/ gula melaka
1 s/b BUDU - wajibGaram, gula secukup rasa
Santan secukupnya
Sdkt air asam jawa



- halia, bwg merah dan bwg putih dihiris nipis..
- masukkan bhn2 hiris, lengkuas, santan, daging, cili mesin, rempah gulai kawah dan air asam jawa..
- masak hingga mendidih dan masukkan budu, nise, garam, gula, ubi kentang dan kerisek..
- biarkan kuah mendidih sehingga kentang dan dgg empuk serta kuah mulai pekat dgn api sederhana..
- sedia dihidang dgn nasi atau roti jala atau roti canai atau suka hati je la nk cicah ngn apa2 pun..










Wednesday, September 28, 2016

Inside Out Chocolate Chip Cookies....


Ni projek masa cuti raya haji ari tu, dah kebetulan takde g mana2, so main la masak2 ngn anak2..maka terjadilah kukis yg sedap ni


Resepi ni Liza pun dah lupa dr mana Liza dapat, tp mmg sedap sgt






RESEPI INSIDE OUT CHOCOLATE CHIP COOKIES

Bhn2:

115 gm unsalted butter
100gm gula icing
100gm dark brown sugar - guna brown sugar biasa je
1 biji telur
1 s/t esen vanilla
1 s/t esen mocha - Liza tambah
125gm tepung serbaguna
1/2 cawan + 2 s/b serbuk koko
1 s/t baking soda
Secubit garam
30 ml susu segar
225 gm white choc chip







- ayak tpg, serbuk koko, garam dan baking soda 3 kali
- pukul butter dan gula hingga lembut ( guna senduk kayu je)
- masukkan esen vanilla, esen mocha dan telur, kacau lagi hingga sebati
- masukkan bhn2 ayak td sedikit demi sedkit sambil adun dgn tangan
- last masukkan susu segar bersama white choc chips dan gaul sebati
- simpan didlm peti ais selama 3 jam
- keluarkan dan bulat2kan , letak atas dulang yg telah dialas kertas baking..
- panaskan oven 180C
- bakar selama 10- 12 minit atau sehingga masak





Tengok, betapa ringannya kukis ni...walllaa

Ayam Thai Daun Basil/ Selasih...




Bila selera nk mkn yg pedas2, cmni la jadi dia...resepi sukahati dan Alhamdulillah sedap sgt..







RESEPI AYAM THAI DAUN SELASIH/ BASIL THAI

Bhn2:

1/2 ekor ayam - potong kecil ( gaul dgn garam n kunyit)
1/2 biji bawang Holland - cincang
2 ulas bawang putih - cincang
1 cawan daun selasih
1 s/b perencah tomyam
2 batang serai - hiris
2 s/b cili mesin
1 biji lada besar - hiris atau cincang
4 biji cilipadi - hiris atau cincang
1 s/b sos tiram
Gula
Minyak


- panaskan minyak dan grg ayam hingga masak, angkat dan ketepikan..
- ambil sedikit lebihan minyak grg ayam td dan tumis bwg2 yg dicincang, cili, dan serai hingga wangi
- masukkan perencah tomyam dan sos tiram serta gula..gaul sebati
- masukkan ayam dan daun selasih dan gaul lagi hingga semua sebati
- siappp



Cheezy Chicken Toast Cup...





Assalamualaikum wbt...buat toast cup ni utk breakfast ari tu sbb mmg anak2 suka...cuma tukar2 filling je la, nak buat pun sng
Kali ni Liza guna lebihan ayam panggang blackpepper yg dicarik2 isinya, mmg meletop2 dlm mulut,hihihi

Kalau ada lebihan roti yg dah nak expired tu, buat la cmni.. cnfrm laku keras n tak membazir walaupun sekeping..

Blh juga gunakan sos spaghetti ye, mmg sdp..ala2 pizza gitu





RESEPI CHEEZY CHICKEN TOAST CUP

Bhn2:

12 keping roti - buang kulit tepi dan lenyek sikit

Filling:
1 keping ayam panggang - diracik isinya ( nk guna lauk lain pun blh)
1/2 biji bawang besar - cincang
Capsicum - cincang
Baby tomato - cincang
1 cawan susu segar
2 keping cheddar cheese
Olive oil secukupnya utk menumis
Garam, gula secukup rasa
Serbuk lada hitam
Mix herbs - apa2 herba pun blh
Parutan mozzarella cheese secukupnya







- panaskan oven 170C selama 15 minit
- sapu butter pada acuan muffin dan susun roti yg telah dilenyek td ke dlmnya..
- Utk filling: panaskan olive oil dan tumis bwg merah hingga naik bau dan sehingga bawang layu
- masukkan ayam, capsicum dan baby tomato serta susu segar..kacau rata
- bila dh mendidih masukkan cheddar cheese dan masak lg hingga cheese cair
- masukkan mix herbs, garam dan gula
- sudukan filling ke dlm roti td dan tabor mozzarella cheese di atasnya
- bakar selama 10- 12 minit atau hingga cheese cair


SELAMAT MENCUBA


Tuesday, September 20, 2016

Mee Rebus Klate ...







Ni menu dinner Liza ari tu sbb tu gambar tak berapa nk cantik,hiihi
Rasanya Liza jarang buat mee ni, sbb dulu2 mmg tak berapa suka...tapi sekarang bila body dah makin mengembang, faham2 sendiri la...semua rasa sedap je kan,hihi
Ni versi Liza sendiri ye, maknanya ikut tekak Liza tapi mmg sedap la..sampai berpeluh2 makan, hihii


RESEPI MEE REBUS KLATE

Bhn2:

500gm mee kuning - cuci
5 ulas bawang putih *
1 ulas bawang merah *
1 s/b lada hitam *
3 s/b sos tiram
Udang
Isi ayam
Sawi, kobis - potong kecil
Karot - hiris nipis
Stok ayam - optional
Air secukupnya
Minyak utk menumis
Garam dan gula secukup rasa


- tumbuk bhn bertanda *
- panaskan minyak dan tumis bhn tumbuk hingga wangi..
- masukkan sos tiram, stok ayam dan air secukupnya dan masak hingga mendidih..
- masukkan isi ayam, karot dan kobis dan masak lagi hingga sayur agak lembut
- masukkan garam, gula, udang dan sawi dan biar mendidih sekali lagi..
- bila rasa semua dah sebati, masukkan mee kuning dan matikan api..
- sedia dihidang bersama sambal kicap



Ketupat Inti Serunding Daging...



Tak sia2 dulu selalu 'kena paksa' tolong arwah ma bungkus ketupat time raya,ihihi..sekarang ilmu tu pulak Liza selalu guna pakai dan akan Liza perturunkan ilmu yg tak seberapa ni pada anak2 Liza pulak, insyaallah

Sebenarnya bnyk permintaan yg nak beli ketupat ni, tapi mmg Liza tak sanggup nk buat jual..utk mkn sendiri lepas la..kalau utk buat jual tu mau patah pinggang mak ni nak ooiii, maaf bnyk2

Kalau tgk daun ketupat tu dah warna cmtu kan, sebenarnya yg ni Liza frozenkan, sng kan, bila ada daun tu, Liza buat ketupat dan frozen kan..bila2 bkn time raya kalau terasa nk mkn blh je mkn..








RESEPI KETUPAT PALAS SERUNDING DAGING
Bhn2: ( dpt lebih kurang 55 biji)

1 kilo beras pulut - bersihkan dan rendam semalaman
2 cawan santan pekat
Garam
3 cawan gula
Daun palas secukupnya

Serunding secukupnya


- kukus pulut hingga masak lebih kurang 20 - 30 minit.
- masak santan bersama sdkt garam dan 2 s/b gula yg diambil dr gula di atas.
- angkat pulut dan masukkan ke dlm bekas besar dan gaulkan bersama santan masak dan kesemua gula di atas.
- gaul hingga betul2 sebati..( proses ni ambil lebih kurang 5 - 10 minit).
- ambil daun palas dan masukkan sdkt pulut, tekan2 hingga pulut td sdkt padat baru masukkan serunding dan masukkan pulut lg dan tekan lg pulut hingga betul2 padat..
- ikat ketupat dgn kemas, kalau tidak nnt dia akan terbuka masa rebus..
- buat hingga semua ketupat siap..
- sediakan periuk. Lapisan bawah sekali diletak saki baki daun palas yang tidak diperlukan lagi. Tujuannya adalah untuk mengelakkan ketupat dari menjadi hangit. Letak ketupat palas di atasnya.
Masukkan air. Pastikan tuang air 1/4 dari tinggi ketupat. Rebus ketupat sehingga air menjadi kering. Sejukkan dan siap untuk dihidang.
( AIR JGN TERLAMPAU BNYAK MASA MEREBUS, NNT KETUPAT AKAN MENJADI LEMBIK)

Muffin Pisang Bercoklat dgn Caramel....



Assalamualaikum wbt...pg td masa keluarkan pisang lenyek dr frozen, dah berkira nk buat cekodok pisang je utk minum ptg...tetiba dtg angin rajin pulak, maka terjadilah muffin pisang ni, dan kebetulan stok caramel pun mmg ada lagi, Liza pun drizzle la kat atas tu sbb tau anak2 mst suka n happy..

Resepi ni Liza dah pernah buat, kalau tak letak caramel tu pun dah cukup sedap teramat dah..tq CMG atas resepi kesukaan family Liza ni






  RESEPI MUFFIN PISANG BERCOKLAT
 
Bhn2:
 
1 1/2 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1 camca teh soda bicarbonate*(*digaul rata dan ayak)
5 biji pisang emas, dilecek hancur - guna 1 cawan pisang lenyek frozen
1/2 cawan gula perang @ soft brown sugar
1 biji telur gred A
1/3 cawan susu segar
100 gram mentega, cair dan sejukkan
Beberapa titik esen pisang (boleh juga guna esen vanilla)
1/4 cawan coklat chip
Badam keping untuk hiasan - milk choc compound


Bhn2 lain:

Sedikit lagi coklat chip untuk hiasan - milk choc Hershey's
Caramel - drizzle

 







CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan oven pada suhu 180C, alas acuan muffin dengan papercup atau guna paper cup jenis keras. Dalam satu bekas, masukkan telur, gula perang dan susu. Kacau rata dengan whisk hingga sebati dan gula larut.
  2. Tambah pisang lecek dan mentega cair. Kacau hingga semua rata. Masukkan tepung dan gaul. Tambah esen pisang atau esen vanilla. Masukkan 1/4 coklat chip, gaul rata. Sudukan ke dalam acuan 3/4 penuh. Tabur dengan sedikit coklat chip dan badam keping. Buat hingga siap.
  3. Masukkan ke dalam oven dan bakar selama 25 minit atau hingga keemasan. Bila masak, keluarkan dan biar sejuk atas redai. Boleh juga dinikmati semasa muffin masih suam..
 
 

Monday, September 19, 2016

Sambal Hijau Keli...




Buat lagi sambal hijau ikan keli ni atas permintaan anak2 n cik hubby, tak puas makan katanya...so, layankan aje la





RESEPI SAMBAL HIJAU KELI

Bhn2:

4 ekor ikan keli - bersihkan dan rendam dgn air asam jawa 1/2 jam
Garam
Serbuk kunyit
Sedikit tepung gandum - petua xbagi ikan meletop ms grg
6 biji cili hijau*
10 biji ciliapi hijau*- blh adjust ikut selera msg2
Sedikit belacan*
1/2 inci kunyit hidup*
5 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
Garam, gula secukup rasa
Minyak  - utk menggoreng







- lumur ikan dgn garam n kunyit..
- panaskan minyak, tabur sedikit tpg gandum atas ikan dan grg ikan sehingga masak atau garing..
- kisar semua bhn bertanda * hingga lumat.
- ambil sedikit minyak gorengan ikan td dan tumis bhn kisar hingga wangi..
- masukkan sedkit garam dan gula ( garam ltk sikit je ye sbb ikan dah masin)
- bila semua rasa dah sebati, masukkan ikan dan gaul manja hingga semua ikan bersalut sambal..
- sedia dihidang dgn nasi panas2, perghhh







Oreo Milkshake...






Bhn2 utk buat ni Liza main agak2 je ye, takde sukatan yg tepat...sukahati je nk letak bnyk mana pun..


OREO MILKSHAKE

Bhn2:

Susu segar
Aiskrim oreo / vanilla
Air gula
Biskut oreo secukupnya
Ais


- masukkan semua bhn ke dlm blender
- blend semua hingga halus ( kalau nk kasar2 sikit pun ok je )
- dah siap utk diminum



Bistik Daging Terlajak Larisss..






Assalamualaikum wbt...lama betul Liza tak buat lauk nan satu ni, padahal mmg peberet family Liza pun...almaklumlah berderet resepi baru yg nak dicuba kan,hihihi







RESEPI BISTIK DAGING
Bhn2:

500 gm daging  - bersihkan
400 gm ubi kentang - bersihkn dan potong 4
4 s/m tpg gandum
4 s/m marjerin
3 s/m minyak masak
1s/t serbuk lada hitam
1 btg kulit kayu manis
Garam dan gula pasir secukupnya

Bhn kuah:

150 - 200 ml air
120ml tomato sos
2 s/m cili kisar
1s/m tomato puri
1 kiub stok daging - optional

Bhn2 kisar:

6 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 biji bwg besar

- keringkan dgg dan salut dgn tepung, serbuk lada hitam dan garam, perap selama 30 minit.
- panaskan minyak dan marjerin dan grg dgg hingga perang, angkat.
- masukkan kulit kayu manis dan bhn2 kisar dan masak hingga naik bau.
- masukkan kentang dan gaul hingga 1/2 masak, campurkan dgg n tulang yg telah digoreng td bersama bhn2 kuah.
- tambahkan sdkt air dan tutup periuk skjp.
- bila kentang empuk, bubuh garam dan gula pasir . kacau selama 2-3 minit lg.
- sedia diangkat dan dihidang...



Tempahan Mini Burger...




Alhamdulillah, syukur atas segala rezeki drNya...















Saturday, September 17, 2016

Kuetiaw Ladna Osemm...






Assalamualaikum wbt dan salam bersua kembali,,,dah balik dr cuti2 ke...esok last cuti sekolah kan, rasa mcm kejap je dok membesarkan badan kat umah...hihii







Kuetiaw ladna ni Liza buat masa cuti Aidiladha baru2 ni..dah takde g mana2 kan, makanya ni la aktiviti sehari2, membesarkan perut yg dah mmg besar..

RESEPI KUETIAW LADNA OSEMM

Bhn2:


1 bungkus kuetiaw - (basuh n perap ngan sdkt kicap manis n goreng skjp)
3 ulas bwg pth - (tumbuk)
Lauk2 kesukaan -(liza letak isi ayam n udg)
kobis,karot n bunga kobis - potong kecil
Cendawan tiram yg kecil
Sawi - potong kecil
6 biji cili api - ketuk sedkit ( blh lebihkan)
3 s/b sos tiram
2 s/b tpg jagung - bancuh dgn sedikit air
Garam,gula n perasa
2-3 cawan air


-Tumis bwg yg ditumbuk td hingga garing
-Msuk lauk2 n sos tiram hingga lauk2 td separuh msk..
-Msukkan air n biarkan mendidih br masuk sayur2an dan cili api..
-Msuk tpg jagung yg telah dibancuh ngan air..(ikut kepekatan yg dikehendaki)
-Biarkan mendidih sekali lg n perasakan dgn garam,gula n perasa..
-Sedia dihidang panas2 bersama kuetiaw yg tlh digrg td..
- Sedap dimakan dgn sambal kicap..

Sambal cili api
1 ulas bwg pth
10 biji cili api (ikut kepedasan)
5-6 s/b kicap manis

-tumbuk bwg n cili api hingga lumat..
-msukkan kicap td n gaul rata...






Thursday, September 15, 2016

Ayam Masak Prune...













Liza dah pernah biat daging masak prune kat SINI tapi kali ni buat guna ayam pulak...mmg sedap n senang sgt nak buat lauk ni

Resepi asal dr Kak Hanieliza, tq bnyak2 ye kak







RESEPI AYAM MASAK PRUNE

Bhn2:

1 ekor ayam - potong kecil
1/2 cawan prune- mesin halus
5 s/besar sos tomato
4 s/besar kicap pekat(guna kicap manis)
2 s/besar cili mesin(lebihkan sikit)
2s/besar rempah kari
4 s/besar minyak
1/2 cawan air
garam
gula(liza tambah sikit)

Bhn mesin:
4 ulas bawang pth
10 ulas bawang merah
2 inci halia

-dgg digaul dgn sos tomato,kicap,rempah kari dan cili mesin
-panaskan minyak dan tumis bhn mesin
-masukkan dgg dan biarkan dgg msk
-masukkan prune yg dimesin td dan garam
-sesuaikan rasa ikut selera msg2..


 

Salatah Hara...



Ni kes malas nk buat acar bagai utk digandingkan dgn nasi carrot tu..since hubby n angah pun dah boleh layan salatah ni, jadi takde masalah la nk buat sekarang..suka sgt
Liza pun dah lupa dr dapur sape Liza amik resepi ni, apa2 pun tq ye pada tuan empunya








RESEPI SALATAH HARA

Bhn2:

5 biji tomato sederhana besar
1 cawan daun dan batang ketumbar
5 biji cili merah
4 biji cili padi
1/2 biji jus lemon - blh lebihkan kalau suka masam
Garam n gula secukup rasa

- Kisarkan daun dan batang ketumbar, cili merah dan cili padi serta tomato..
- JGN terlalu halus.
- masukkan ke dlm mangkuk dan masukkan jus lemon, garam serta gula secukup rasa
- simpan dlm petiais 30 minit sebelum dihidang..




Nasi Karot Terlajak Sedap...


Assalamualaikum wbt...nasi ni Liza buat masa raya ari tu, sebenarnya tak nak masak apa2 pun sbb abg tak balik ..tapi bila fikirkan anak2 yg ada kat rumah ni, sian la pulak kan...jadi ni la menu ringkas kami Aidiladha ari tu..

Liza malas nk buat acar, so buat salatah je...sedap jugak gandingan tu, hihihi








RESEPI NASI KAROT TERLAJAK SEDAP

Bhn2:

6 cawan beras Basmathi - rendam 15 minit
1 batang carrot - sagat halus
71/2 cawan stok ayam - nk guna air biasa pun blh je
1/2 cawan susu cair
Garam dan gula secukup rasa
2 s/b rempah kurma
2 labu bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1inci halia*
2 s/b minyak sapi
1 s/b minyak masak
Rempah 4 sekawan ( kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang)
Daun ketumbar
Daun pandan - koyak2 kan n simpulkan
2 biji cili hijau





- kisar bhn bertanda * hingga halus
- panaskan minyak dan  minyak sapi di dlm periuk ..Liza guna periuk rice cooker terus..
- tumis bhn kisar, daun pandan, rempah 4 sekawan dan rempah kurma hingga wangi dan naik  minyak
- masukkan stok ayam / air, susu cair, garam dan gula secukup rasa
dan masak hingga mendidih
- masukkan beras, cili hijau , daun ketumbar dan karot yg disagat td..
- alihkan ke dlm periuki rice cooker dan masak la seperti biasa..

* Liza makan dgn ayam masak prune dan salatah je. sedap sgt


Wednesday, September 14, 2016

Sliders Potato Bun..




Suka jugak buat roti ni utk breakfast sbb senang dan yg paling penting, kompem habis...hihii
Potato bun tu Liza beli yg readymade ye, nk guna roti lain pun blh...suka hati la kan

Macam filling tu pun ikut suka la nk letak apa pun, mcm Liza ni, Liza ltk apa yg ada dlm freezer...yg penting letak cheese bnyk2, perghhhh






SLIDERS POTATO BUN


Bhn2:

Potato bun - roti lain pun boleh
Sos spaghetti - nk guna sos bbq pun sdp
Crabstick - potong kecil
Sosej - potong nipis
4 s/b baked bean - optional
Mozarella cheese secukupnya
Cheddar cheese secukupnya
Butter cair








- panaskan oven 180 C selama 10 minit
- belah roti dan sapu sos spaghetti
- letak semua lauk2 yg ada dan tabor mozzarella cheese
- letakkan beberapa cheddar cheese di atasnya..
- tutup dgn sebahagian roti td..
- sapu butter cair dan bakar dlm 10 minit atau sehingga cheese mencair..
- siap dihidang






Sup Ayam Hadnyai Sedap...


Assalamualaikum wbt...sup ayam hadnyai ni Liza buat minggu lepas, ni semua sbb dah tak tau nak masak apa..mula2 plan nk buat sup biasa je, tapi tekak ni teringin lauk yg pedas n masam2..maka terjadilah supa ayam hadnyai ni tanpa sengaja.ihhii


Mmg tak rugi cuba sup ni sbb sedap bangat sihhh, anak2 n cik hubby cakap macam sup kat kedai tomyam,fuhhh kembang sekejap lubang hidungku,hahaha

Nanti lenkali Liza nk try buat guna tulang atau ekor,cnfrm lps ni dah tak g mkn kat kedai tomyam kan...tapi blh caya ke,hihii

Resepi asal katanya dr Pyhonda, tq ye ..sedap sgt sup ni n menepati selera ahli dlm rumah ni..








RESEPI SUP AYAM HADNYAI

Bhn2:

1/2 ekor ayam - dipotong kecil
3 ulas bawang putih *
5 ulas bawang merah *
3 biji cili api *
4 cm halia *
7 cm lengkuas dihiris nipis - tumbuk sikit
5 batang serai - pecah2kan
2 s/b ketumbar
1 s/k jintan manis
1s/k jintan putih

















Bhn2 tumis:
2 biji bunga lawang
5 biji buah pelage
3 btg kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih













Bhn2 lain:




Daun sup
Daun bawang
Batang sadri dan daun sadri

 
 
 

- Bhn bertanda * ditumbuk halus..

- 2 sudu besar Ketumbar ditumbuk lumat, 1 sudu kecil jintan manis dan jintan putih ditumbuk sehingga lumat.

- Liza tambah sup bunjut



















Cara-cara
  1. Tumiskan bawang putih, merah, cabai, halia, ketumbar, jintan manis dan putih, bunga lawang buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih, lengkuas dan serai sehingga menaikkan bau yang semerbak harum dan mewangi
  2. Masukkan ayam yang sudah dipotong-potong mengikut citarasa kedalam tumisan tadi dan gaulkan sehingga rata tutup dan biarkan 5 minit. Masukkan batang sadri
  3. Masukkan 5 cawan air dan biarkan sehingga menggelegak.
  4. Tambahkan garam secukup rasa n sedikit saja gula untuk menyedapkan rasa kuahnya.
  5. Hiriskan daun bawang, sup dan sadri taburkan pada hidangan. Perahkan sedikit limau nipis. 

Tuesday, September 13, 2016

Puff Pastry Apple Pie...



Bila terfikir nk buat apple pie ni, Liza mula lah cari cara paling simple sbb malas nak buat pastry sendiri...hihii
Akhirnya jumpa juga kat dapur CMG, apple pie yg guna pastry puff ready made...yahoooo, mmg terus buat dan Alhamdulillah anak2 suka,tu yang paling penting kan..tq Cik Mat
Tapi kan Liza buat guna apple Fuji je, sbb tu je yg ada stok...hihii







RESEPI APPLE PIE

Bhn2 Inti:

2 biji epal hijau - guna apple fuji
1 genggam cranberry kering (atau kismis) -guna kismis kuning
1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis
2 camca besar penuh gula perang
1/2 camca teh tepung jagung*
2 camca besar air*(*disatukan dan kacau rata)
2 camca besar penuh mentega
1/2 camca teh jus lemon (optional)
Secubit garam

 

Bhn2 Lain:
 
8 - 10 keping puff pastry jenama KAWAN (saiz 4inci x 4inci)
1 kuning telur, untuk menglis
Sedikit chia seed - tabur atas







CARA MEMBUATNYA :-)

UNTUK INTI EPAL :-
 
  1. Kupas kulit epal, belah enam setiap satu, kemudian didadu, rendam dalam air. Panaskan mentega dalam periuk, toskan epal, dan masukkan ke dalam periuk. Goreng epal tadi dengan mentega hingga layu. Masukkan cranberry kering, gula perang, secubit garam dan serbuk kayu manis. Gaul rata dan masak hingga epal lembut, tambah jus lemon dan gaul rata, jika guna.
  2. Masukkan bancuhan tepung jagung, kacau rata dan biar pekat. Matikan api dan sejukkan inti tadi untuk kegunaan kemudian...
 
 
UNTUK PUFF PASTRY APPLE PIE :-
 
  1. Ambil sekeping puff pastry, gunakan plastik lapisannya sebagai pelapik. Kerat dua pastry tadi seperti gambar diatas, pastikan satu bahagian besar sedikit. Kelar2 bahagian yang besar tadi atau buat corak ikut kreativiti anda. Bahagian satu lagi sudukan 2 camca teh inti epal, kemaskan dan tutup dengan bahagian berkelar. Kemaskan tepi2nya dan tekan dengan garfu, pastikan anda tekan kuat sedikit. Alih ke dalam dulang pembakar, buat kaedah sama dengan baki bahan2 dan pastry tadi.* Liza x potong puff pastry td, letak inti sebelah bahagian...sapu telur di setiap tepi kulit dan lipat..tekan2 sikit biar kemas dan rapat..
  2. Sapu dengan kuning telur, tabur chia seed dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit. Jika oven anda ada kipas, hidupkan. Teknik ini akan menjadikan puff pastry lebih ringan dan cantik. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan....