Thursday, June 16, 2016

Spicy Chicken Masala n Nasi Mandhi ala Lebanese Restoran...meletoppp


Assalamualaiukm wbt...ni juga menu yg Liza buat beberapa hari sebelum puasa...baru sempat nk update,hihi
Resepi asal menggunakan kambing tapi Liza ubah guna ayam..takpe, tak dosa
 
 
Mula2 masak lauk ni kan rasa cuak jugak sbb nmpk kaler dia mcm pucat je...dlm hati dok tanya, jd ke idok ni..mmg nervous sgt sbb tgk dlm gambar dia macam kaler lain..
tapi Alhamdulillah, Allah bagi sedappppp sgt..tak caya meh cuba
 
Resepi ni nama je spicy tapi takde la pedas bebenor..tq pada empunya resepi kat SINI..
 
 





SPICY CHICKEN MASALA

Bhn2:


Mutton / Lamb - 1/2 kg cut into small pieces ( guna ayam)Oil - 3 tblspn
Fennel Seeds / Sombu / Saunf - 2 tsp ( jintan manis)Onion - 1 large sliced finely
Curry leaves - 1 sprig
Ginger Garlic Paste - 2 tblspnGreen Chilli - 2 slit
Tomatoes - 2 large chopped finely 
Water - 1/2 cup ( if needed)
  
For Marination:Yogurt / Curd - 1/2 cup
Chilli powder - 2 tsp
Coriander powder / Malli podi - 1 tblspn (serbuk ketumbar)
Cumin Powder / Jeera podi - 1 tsp ( serbuk jintan putih)
Turmeric Powder / Manjal podi - 1 tsp
Garam Masala Powder - 1 tblspn 

Pepper Powder - 1 tsp
Salt to taste

Method:


Take cleaned mutton pieces in a bowl. Add in all the marination ingredients in it and mix well. Let this marinate for a good 30 mins. You can leave it in fridge overnight too. If so take it out a hour before you cook so it comes to room temp.

Heat oil in a kadai. You can do this whole thing in pressure cooker. I used a kadai so you can see what is happening in it.

Add in fennel seeds and let it sizzle. followed by onions, chilli and curry leaves. Saute this for 5 mins or so.

Now add in ginger garlic paste and saute for a min.

Now add in tomatoes. Cover and cook till it turns mushy.

Now add in the marinated mutton along with all the marination.Mix well.

Pour this whole thing in a pressure cooker, add 1/2 cup water if needed and cook for 6 to 7 whistle. Simmer and cook for a 20 mins. Now switch off the flame and let the steam all escape. Open the pressure cooker and mix well.

Serve with rice.






Liza buat utk makan dgn nasi arab yg simple, amik dr dapur Maz yg asalnya nasi mandhi ala Lebanese restoran...tapi Liza pandai2 ubah nama tu sbb Liza tak masukkan ayam kat dlm tu, cuma nasi n sedikit isi ayam je..tq Maz sbb ni la nasi yg Liza cari, very light..

CHICKEN MANDHI

Bahan-bahan: yg ni liza skip

Ayam 1kg ayam - cuci bersih & kerat 4
1 labu bawang besar - kerat 8
1 biji dry lime
1 ulas bawang putih - ketuk sedikit garam
1-2 cubit serbuk kunyit

Cara 
 1. Masukkan semua bahan periuk, masukkan air secukupnya (agak-agak la ye) dan masak biar mendidih lama sikit dengan api sederhana.
2. Bila dan masak, keluarkan ayam dan simpan air rebusan.
3. Masukkan ayam dalam oven dan bakar sekejap biar perang atau boleh guna kuali je (panaskan 3-4 sudu besar minyak sayur, letak ayam. Biar sedikit garing/perang dikedua bahagian. 

Nasi: Liza cuma guna yg ni je

2 cawan beras basmathi - rendam 20 minit & toskan
1/2 labu bawang besar - kerat 6 *
 9 biji buah pelage *
2 batang kulit kayu manis *
7 kuntum bunga cengkih *
1 biji tomato - kerat 8
1/2 sudu kecil rempah mix Arabic
1 kiub pati ayam @ garam secukup rasa
5-6 sudu besar minyak sayur
sedikit pewarna oren (warna kuning+setitik warna merah)
2 sudu besar minyak sayur - masuk bila nasi dah kering




Cara

1. Panaskan minyak (maz terus guna periuk nasi letrik), masukkan bahan bertanda *. Tumis hingga wangi. Kemudian masukkan tomato, tumis lagi. Masuk mix arabic,tumis sekejap.
2. Masukkan separuh dari air rebusan ayam dan air secukupnya (agak la ye, suaikan dengan beras masing-masing, pastikan sukatan air secukupnya, jangan lebih nanti nasi tidak berderai elok, maz letak dalam anggaran 1 cm air atas beras).
3. Masukkan kiub pati @ garam dan biar air mendidih. Kemudian masukkan beras, kacau sebati dan rasa jika perlu tambah garam, biar rasa masin lebih sikit agar bila masak nasi berasa. Tutup periuk seperti biasa.
4. Bila nasi dah kering, tuang 2 sudu besar minyak sayur dan titiskan 3-4 tompok pewarna oren (jangan kacau). Tutup periuk dan biar nasi masak sepenuhnya.
5. Bila nasi dah masak, biarkan dulu dalam 5 minit. Kemudian baru gemburkan nasi guna garfu.

Air Tomato:

2 biji tomato 
1 biji cili hijau
1/2 labu bawang besar
sedikit garam


Cara : Kisar semua bahan dengan sedikit air.

No comments:

Post a Comment