Assalamualaikum wbt....mee sup dr dapur Kak Yati ni mmg sedap, sampai hubby cakap kalau kat kedai mkn ada jual mee sup sedap cmni, kompem hari2 dia g makan kat situ,hihihi
Tq kak, Liza share kat sini pulak ye
RESEPI MEE SUP SEDAP
Bahan-Bahan:
- 500 gm daging
- 2 btng serai- di titik
- 1/2 inci lengkuas- di hiris
- 3 sudu besar rempah sup adabi
- 2 sudu besar rempah kurma adabi
- 1 sudu besar serbuk lada hitam/lada putih
- minyak utk menumis
- 5 cawan air atau secukupnya
- garam dan sedikit gula
Bahan Kisar
- 5 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 labu bawang besar
- 1 inci halia
Bahan Tumis
- 1 btng kayu manis, 1 kntm bunga lawang, 2 biji buah pelaga
- 2 ulas bawang merah di mayang
- 2 ulas bawang putih di hiris
- Rebus daging hingga empuk dan toskan. Jangan di buang air rebusan. Sekiranya guna daging batang pinang tak perlu rebus dulu ya.
- Panaskan periuk dan masukkan 1/2 cwn minyak masak. Tumiskan bahan2 tumis sehingga naik bau. Masukkan bahan2 kisar, kacau sebati dan masukkan serai dan lengkuas.
- Masukkan rempah sup dan rempah kurma yg di bancuh dngn sedikit air. Masukkan pula serbuk lada hitam. Tumis lagi sehingga terbit minyak.
- Masukkan daging yg telah di rebus dan masukkan sekali air rebusan daging.
- Masak hingga mendidih. Masukkan garam dan sedikit gula. Perasakan.
- Sekiranya dah cukup rasa, tutup api dan bolehlah di hidangkan bersama mee yg telah di celur.
Bahan2 Penyediaan Mee Sup
- 1 bungkus mee kuning
- 1 mangkuk taugeh- buang ekor, cuci, celur dan toskan
- daun sup, daun bawang-cuci, toskan dan dihiris halus
- bawang goreng.
Cara Penyediaannya.
- Masukkan mee yg telah di celur ke dlm mangkuk. Masukkan taugeh dan tuangkan kuah sup.
- Taburkan daun sup/bawang dan bawang goreng. Siap dan boleh di makan bersama sambal kicap.
Sambal Kicap
- 10 tangkai cili padi merah
- 15 tangkai cili padi hijau
- 3 ulas bwng putih-bakar sebentar
- 1/2 cwn kicap manis jalen atau secukupnya
- 1 sudu kecil minyak masak- supaya biji cili hancur
- 2 biji limau kasturi-ambil jusnya.
- Kisar cili padi merah dan cili padi hijau, minyak, bwng putih bersama kicap jalen tadi.
- Tuangkan dlm mangkuk dan campurkan jus limau kasturi tadi. Gaul sebati.
- Boleh di makan bersama mee sup daging tadi.
huhuuuuu puasa2 ni nampak sedap nyaaaaaaa....
ReplyDelete