Friday, June 17, 2016

Drumet Ayamas Goreng Gajus...



Assalamualaikum wbt dan salam manis utk semua...resepi yg paling win kalau nak bagi anak2 lalu makan masa bersahur...hihi
Nak2 kalau guna ayamas yg segera cmni kan.. anak suka, ibu pun setujuuuu sgt...
Sebenarnya macam2 lauk kita blh guna utk masak kung pao ni, terpulang pada selera masing2 la...







RESEPI KUNG PAO CHICKEN/ AYAM GAJUS
Bhn2:


Bhn A:


  • 600 gm ayam
  • tepung jagung
  • garam
    - Liza guna drumet ayamas , terus grg je

  • Bahan B
  • 100 gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak
  • 30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
  • 2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2
  • 4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
  • 1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit
  • 3 sdm sos tiram
  • 2 sdm cili sos
  • 1/4 cwn air
  • minyak utk menumis
  • garam-jika perlu
  • 2 inci halia - ditumbuk halus
  • - Utk bahan A tadi - isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - kemudian goreng dan toskan
    - Panaskan sedikit minyak dlm kuali.
    - Goreng lada kering hingga garing dak ketepikan
    - Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar
    - Masukkan lada bangala, isi ayam dan sos tiram dan cili sos dan sedikit air.
    - Biarkan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api.




    No comments:

    Post a Comment