Tuesday, May 17, 2016
Kuih Cek Mek Molek....
Ni lagi satu kuih muih yg family Liza suka...tapi jgn mkn kuih ni masa panas ye, kang melecur pulak lidah tu kena air gula yg panas..
Satu lagi masa grg kuih ni api kena sederhana, baru la gula kat dalam tu boleh cair dgn elok..kalau api besar kang gula tak cair lagi tapi kuih dah masak...
RESEPI KUIH CEK MEK MOLEK
Bhn2:
1 kg ubi keledek - rebus hingga empuk
2 cwn tpg gandum
1 s/besar marjerin
Sedikit garam
- gaulkan semua bhn di atas hingga sebati semuanya..
- bubuh gula / inti yg digemari.
- kalau nk buat cik mek just bbh gula dlm adunan td dan bntukkan.
- goreng dgn api sederhana hingga kekuningan dan gula cair.
- angkat dan sejukkan sebelum mkn ye, kang meletup pulak dlm mulut sbb air gula yg panas tu...hihii
assalamualaikum Liza
ReplyDeleteaduhh menjejes air liur tengok cek mek molek ni tau
hi hihiiii... kena sabar tunggu sampai sejuk sikit.. molek2 blako cek meknya tuh...
ReplyDelete