Kadang2 tekak teringin nk mkn kek versi org lama cmni, dan Liza mmg selalu buat guna resepi ni, sgt moist n milky...tq pada empunya resepi ye
RESEPI KEK MENTEGA
Bhn2:
250g pure butter (aku
guna jenama SCS) - Liza pun guna SCS
250g tepung naik
sendiri200g gula kastor(boleh kurang kan lagi kalau tak suka manis)
4 biji telur
1/2 cawan susu segar
Cara2:
*sebelum buat kek..pastikan oven dipanaskan dulu 20 atau 30 min sebelum buat kek.
*sebelum buat kek..pastikan oven dipanaskan dulu 20 atau 30 min sebelum buat kek.
1.pukul butter+gula
sampai kembang,gebu n jadi warna putih(low speed kemudian sederhana kemudian
high speed)
2. pastu tambah telur sebiji demi sebiji di selang seli dgn
tepung sampai habis.3. pastu masukkan susu segar.pukul lagi sampai sebati.
4. masukkan dalam loyang...bakar suhu 180 selama 40 minit.
**note: butter cake
ni lagi sedap kalau simpan dlm peti sejuk semalaman..rasa butter die lagi
sebati.macam ada rasa cheese cake pon ade.
Kalau nk tgk versi marble blh klik SINI ye..
simple je resepinya.. tun pon suka kek butter ni.. kdg2 mkn kek moden2 ni muak jugak.
ReplyDeleteKek ni mmg simple tapi yang buat sedap tu... aromanya yang sederhana dan lembut gebuuusss!
ReplyDeleteKek Butter Klasik ni fren sbb xguna ovelet pun..bahan2 basic jer.
ReplyDeleteKita suka kek butter yg camni..very old skool
betul tu tun, kek2 mcm ni mmg evergreen kan..
ReplyDeletekek ni mmg simple, tapi kalau guna bhn berkualiti mmg kalah la kek2 lain, kan Amie..
ReplyDeleteye fren, hok ni la yg best...lembut sbb cara kita buat tu, bukan sebab bhn tambahan
ReplyDelete