Tuesday, March 22, 2016

Acar Buah Marbeles...




Dah lama bebenor tak buat acar buah ni, tiap kali g majlis kawin, mesti acar buah ni yg Liza intai dulu..hihii
Ari tu g jalan2 kat Penang, nmpk kedai jeruk Pak Ali yg banyak kt sana, so terdetik la kat hati nk beli jeruk n buat acar buah...mana tau blh wat stok utk bulan puasa nnt kan..
Jadi ni lah hasilnya..







RESEPI ACAR BUAH MARBELES

Bhn2:

500gm jeruk buah campur - hiris kecik
Segenggam kismis
5 biji kurma - hiris nipis
1 inci halia *
5 ulas bawang merah *
2 s/b serbuk kari ikan
1/2 cawan sos cili
1/2 cawan cuka epal - blh guna cuka mkn biasa
3 s/b cili mesin
Minyak secukupnya
Rempah 4 sekawan ( kayu manis, pelaga, bunga cengkih, bunga lawang)
Gula secukup rasa


- bhn bertanda * di mesin halus- boleh jugak kalau nk hiris je
- panaskan minyak, masukkan rempah 4 sekawan, bhn blend td dan cili mesin dan masak hingga naik bau..
- masukkan sos cili, gula dan cuka epal dan masak lagi..
- masukkan semua jeruk td dan masak dgn api kecil hingga semua bhn dan rasa sebati..- amik masa sikit ye, sabo
- bila rasa semua dah ok, ttp api..

* acar ni lg sdp kalau mkn 2 3 ari lps masak..
* boleh simpan lama kalau masak dgn betul / blh jugak simpan dlm fridge



No comments:

Post a Comment