Dh lama sgt tak buat puding roti caramel ni,asyik2 roti n kek je kan..hihii
Masih guna resepi yg sama dr kak Embun Roseliza...jom tgk
RESEPI PUDING ROTI KARAMEL
Bhn2:
- 3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
- 4 keping roti gardenia
- 3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis
- 2 cawan air suam @ (1cwn susu cair+1cwn air suam)
- 1/2 cawan susu pekat - resepi asal 1 cawan
- esen vanilla (1sk)
Cara-cara
- Cara membuat gula hangus , masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api kecil takut hangit). Kemudian masukkan 1 sudu besar air, (berhati2 gula panas). kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan.
- Panaskan pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.
- Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar sebati. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak.(40min-1jam)
saya suka..tp kat rumah tu smeua x layan
ReplyDelete