Thursday, February 4, 2016

Bingka Cornflakes....







Assalamualaikum wbt dan salam bersua kembali....pestime tertengok resepi bingka cornflakes ni, tertanya2 jugak, sedap ke...tapi decide jugak nk buat n rasa sbb stok cornflakes mmg ada kat umah...

So, mmg sedap..kadang2 tu rasa macam bingka jagung pun ada,lemak berkrim disukai ramai,hihihi
Nak buat pun sng je,jom kita tgk resepi kat bawah ye..tq Kak Fida





 
RESEPI BINGKA CORNFLAKES
Bhn2: (loyang 8 inc / 3 biji acuan pecah 8)

  • 150 g cornflakes/emping jagung - dikisar halus (1 kotak kecil)
  • 3/4 cawan tepung jagung - ayak
  • 3 biji telur
  • 1 1/2 cawan santan ( 200ml KARA + air)
  • 1 1/2 cawan susu segar
  • 1/3 cawan gula pasir
  • 3 sb susu manis
  • 1/4 sk garam
  • 1/2 sk esen vanilla
  • sedikit pewarna kuning
  • Bijan secukupnya






  1. Satukan kesemua bahan2 di dalam mangkuk dan kacau rata guna whisk hingga adunan sebati.
  2. Sapukan acuan dengan mentega/majerin/minyak di sekelilingnya dan panaskan sebentar dalam oven.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang/acuan yang disapu mentega tadi dan taburkan bijan dipermukaannya.
  4. Bakar pada suhu 170c selama 1 jam atau hingga kuih kelihatan garing.
  5. Sejukkan kuih, potong dan hidangkan.
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment