Monday, March 30, 2015
Ayam Goreng Cili Kering...
Assalamualaikum wbt...lauk ni panas2 lagi ye, baru siap masak ni...sebenarnya bila keluarkan ayam pagi tadi, Liza mmg tak tau nak masak apa lagi..last2 teringatkan resepi Chef Amer dlm majalah Saji yg Liza beli ari tu..dalam resepi tu chef menggunakan sotong, tapi Liza ubah menggunakan ayam...cuma daun bawang Lzia tak letak sbb xde stok..ihihi
Bagi Liza, lauk ni lebih kurang rasanya dgn ayam masak gajus, cuma ada rasa pedas dari cili kering tu..ok jom kita tgk resepi kat bawah ye..
RESEPI AYAM GORENG CILI KERING
Bhn2:
4 keping dada ayam(asal guna sotong) - potong kecil
4 s/b minyak masak
3 ulas bwg putih - cincang
11/2 inci halia - hiris halus
10 tangkai cili kering - potong kasar
1/2 labu bawang besar - hiris nipis
2 s/b sos tiram
1/2 s/bkicap cair - Liza skip
1/2 s/b kicap pekat
1/2 s/b sos ikan
1 s/b sos cili
1 s/k serbuk pati ayam - xde stok
4 s/b air
1/2 s/k tepung jagung - gaul bersama air di atas
5 tangkai daun bawang
- panaskan minyak, tumis bwg putih, halia, bawang besar dan cili kering hingga naik bau..
- masuk ayam dan goreng sebentar..
- masukkan semua sos, perisa dan air..
- biarkan mendidih hingga agak kering..
- masukkan bancuhan tepung jagung, kacau sebati.
- last masukkan gajus dan daun bawang, gaul sekejap dan angkat..
- taraaa, siap sudah
Che Mid pun baru beli sotong ni..masak singgang je kut he he..nak tiru resepi ni gajus takde pulak..
ReplyDeletennt lenkali blh try resepi ni pulak la kak mid, bhn pun sng je,yg penting rasa sedap...
ReplyDelete