Monday, January 5, 2015
Rendang Udang Tanpa Santan...
Assalamualaikum wbt...rendang udang ni Liza buat minggu lepas lagi, tapi tak sempat nak publish kan...banyak sgt n3 yg tunggu turn...hihhi
Asyik dgn nasi n lauk2 yg berlemak je kan, tapi nak makan yg sedap, maka terciptalah resepi ni...sebenarnya kita boleh je pelbagaikan jenis masakan kita ikut selera family...tak perlu nak ikut bulat2, janji sedp n family suka...kalau tak suka udang boleh jugak gunakan ayam atau lain2...terpulang pada selera masing2 ye..
RESEPI RENDANG UDANG TANPA SANTAN
Bhn2:
1kg udang besar -bersihkan dan perap dgn garam + serbuk kunyit
6 ulas bawang merah*
1 inci halia*
11/2 inci lengkuas*
1/2 inci kunyit hidup*
2 batang serai*
2-3 s/b kerisik
1 s/b rempah kari ikan
2 s/b cili mesin
Sedikit minyak
Daun limau purut / daun kunyit - hiris halus
Garam dan gula secukup rasa
- mesin halus bahan bertanda *
- panaskan minyak, goreng udang sekejap sahaja, angkat dan toskan..
- panaskan sedikit minyak lebihan grg udang td, dan tumis bhn2 mesin hingga wangi.
- masukkan rempah kari, cili mesin dan tumis lagi hingga sedikit garing.
- masukkan kerisik, gaul sebati..masukkan jugak garam dan gula..
- akhir masukkan udang dan daun limau purut, gaul dan siap dihidang...
sedapnya rendang udang..pernah makan tapi tak pernah buat lagi..
ReplyDeleteSedapnya makan sama nasi lemak... aduussss!
ReplyDeleteSalam kak liza.. tun ni duk suruh husben diet, pastu masak lemak2 je.. hehehe.. nx time kene wat rendang xletak santan jugak.
ReplyDeletemmg sedap umi, nak2 pulak kalau guna udang besar n fresh..
ReplyDeleteperghhhh Amie, tetiba telan air liur...hihihi
ReplyDeletewslm tun, betul tu..mana yg boleh kita cut lemak tu, kita buat je la kan..janji sodap
ReplyDelete