Assalamualaikum wbt dan salam manis....kali ni Liza buat bingka pandan dalam acuan bahulu pecah 8, satu adunan ni dapat lah 3 acuan yg sama..
Resepi masih menggunakan resepi yg sama dr K.Zana , thnx ye kak, resepi ni senang sangat bagi mereka yg baru nak berjinak2 buat bingka ni, mmg Liza sgt2 syorkan guna resepi ni,insyaallah takkan menghampakan...
RESEPI BINGKA PANDAN
Bhn2:
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula
- 1 cawan air pandan
- 1 cawan santan
- 1 cawan susu cair (sejat)
- 3 biji telur
- Sedikit pewarna hijau
- Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka
Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan
Blender hingga sebati
Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya.
Taburkan bijan (jika suka)
Bakar 40 minit pada suhu 180c/ hingga masak.
Untuk dapat kan permukaan yg berkerak/garing bolehlah tambah masa membakar.
dap dap dap dap
ReplyDeletekak liza..umi buat bingka dalam loyang je sbb tak ada acuan macam kak liza tapi rasa memang sedap..tq kak..nanti umi update ye
ReplyDelete