Wednesday, January 28, 2015

Kek Span Coklat....



Assalamualaikum wbt...dah lama rasanya Liza tak share resepi kat sini kan...ye la, asyik dok bizi je, tambah2 pulak bila anak2 dah mula sekolah...

Ari ni Liza nk share resepi kek span coklat yg Liza buat ari tu, ternyata memang gebu n lembut...resepi ni Liza ambik dari dapur Rahel yang asalnya dari Chef Noraini Zakaria...thnx ye Rahel sbb panjangkan resepi kek span ni...





RESEPI KEK SPAN COKLAT

Bhn2:

200g tepung kek/tepung superfine
180g gula kaster
110ml minyak masak
100ml susu segar
40g serbuk coklat
20g ovallet
6 biji telur gred A
1 st baking powder
1 st esen vanilla

Cara:
1.Panaskan oven.Griskan acuan.Alas dasar acuan dg baking paper.
2.Pukul telur,gula,ovallet,tepung s'fine,BP sehingga kembang dan gebu selama 5 minit.
3.Perlahankan mixer,masukkan susu cair,esen vanilla,serbuk coklat.Teruskan lagi memukul selama 5 minit.Tuangkan minyak,gaul sebati.
4.Tuang ke dalam acuan.Bakar selama 45 mint atau hingga masak.
5.Bila kek sudah masak,telangkupkan selama 5 minit.



 

1 comment:

  1. Helo...helo...
    Memang gebu kek span coklat ni....rasanya dah lama Rahel tak buat kek span coklat guna resepi ni...tp memang terbaik la kan....
    Skrg ni buat kek span coklat guna tepung ready mix tu jer...hihihi

    ReplyDelete