Liza buat lagi kuih lopes ni menggunakan resepi yg pernah Liza buat kat SINI..terima kasih sgt2 pada empunya resepi ni Tulip77, resepi ni mmg sedap n nak buat pun senang...
RESEPI KUIH LOPES
Bhn2:
- 2 cawan beras pulut
- 2 cawan santan cair
- 1/2 cawan air pandan (dikisar)
- 1 st air kapur
- 1/2 st garam
- beberapa titik pewarna hijau
- kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam
- *** air gula ***
- 3 ketul gula melaka
- 5 sb gula
- 3 cawan air
Cara-cara
- Cuci beras pulut,rendam beras pulut dgn air selama 3jam, masukkan juga
pewarna hijau & air kapur. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan
tapiskan airnya.Kemudian toskan dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit.
Lepas tu, masukkan santan & air pandan kukus lagi selama 30minit.
- Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2
dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yg anda
suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
- Semasa kukus pulut,boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam
periuk,bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah
sejuk boleh dimakan bersama pulut.
- *** air gula nih bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar blh kurangkan gula
Sedapnya lopes, teringat bulan puasa
ReplyDeleteWow! betul-betul sedap ni... Punyalah mengggoda selera..
ReplyDelete