Berulang kali buat swiss roll dr Kak Wan ni, mmg tak pernah jemu, sebab sedap sangat, terima kasih Kak Wan..kali ni Liza buat filling strawberry krim pulak, gara2 nak habiskan stok krim strawberry yg ada...
RESEPI STRAWBERRY SWISS ROLL
Bhn2:
BAHAN A
3 kuning telur gred "B"
75 gram gula halus
50 ml air
40 ml minyak jagung
1 s/t esen vanilla
1/2 s/t perisa lemon
80 gram tepung gandum - ayak
BAHAN B
3 putih telur gred "B"
2 s/t gula halus
1/8 camca teh cream of tartar
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 180C. Alas 2 loyang berukuran 10 inci x 10 inci dengan kertas minyak, sapu kertas minyak tadi dengan mentega. Ketepikan.
- Satukan semua bahan A dalam satu bekas dan kacau dengan whisk hingga sebati. Ketepikan.
- Putar putih telur (bahan B) hingga berbuih, masukkan gula dan cream of tartar, dan putar hingga kental. Kemudian gaul bahan no. 2 tadi dengan kaedah kaup balik hingga sebati..
- Ketepikan separuh
adunan dan tambah warna merah jambu, masukkan ke dlm piping bag..
- Paipkan ke atas loyang secara selang seli, bakar 170C - 1 minit...angkat dan ketepikan.
- Keluarkan dr oven dan sejukkan atas redai selama 10 minit, terbalikkan atas kertas minyak dan keluarkan kertas alas bawahnya..
- Sapu krim strawberry dan gulung dgn kemas perlahan2.
- Simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong...
Filling strawberry
Whipping cream secukupnya, disejukkan dan putar hingga kental
- campurkan kedua2nya hingga sebati..
Assalam Liza, cantik gulungan kek roll Liza tu..kalau akak ada terkial2 nak gulungnya..kadang2 jadi kadang2 tak jadi..dia pecah or retak..:(
ReplyDeletetun kann.. resepi swiss roll ni kalau blh jd perkasam mmg dh over perkasam dh.. punye laa lama buat. duk berangan2 buat corak cantik2, tp berangan je la.. huhu
ReplyDeleteWah! mengancam... nk cuba buatlah...
ReplyDelete