Ni kali kedua Liza buat kek kastad keladi ni, kali pertama buat mmg tak jadi, kastad dia lembik, nk mkn pun kena makan dgn sudu...hihii
Tapi lepas diajar oleh Naz, alhamdulillah jadi..terima kasih banyak2 ye Naz atas ilmu yg diberikan, hanya Allah je mampu membalasnya..
Resepi ni asalnya dr fb Jom Masak,thnx jugak utk Zahyg sudi berkongsi resepi n cara2 nak buat kek ni...
RESEPI KEK KASTAD KELADI
KEK SPAN KELADI
Bahan-bahan:
- 150 gm tepung gandum- ayak
- 1 tsp baking powder- ayak
- 5 biji telur gred B
- 100 gm gula kastor
- 1 tsp ovallete
- 50 ml susu segar/ susu cair
- 1 tsp esen vanilla
- Perisa keladi dan pewarna purple
- 50 ml minyak masak
Cara-cara:
- Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk pengadun kecuali minyak masak.
- Pukul dengan maksimum speed selama 15 minit atau hingga adunan berkrim.
- Masukkan minyak masak dan kaup balik dengan spatula hingga sebati.
- Gris dan alas loyang di dasar sahaja. Tuang adunan.
- Bakar pada suhu 170 C selama 30 minit dengan api atas dan bawah.
- Setelah masak, sisipkan pisau atau spatula di tepi-tepi kek dan terbalikkan ke atas redai. Biar sejuk.
*******************************************************************************
KASTAD KELADI
Bahan-bahan:
- 1200 ml santan atau susu cair (Naz selalu guna santan kotak)- Liza guna 600ml sntan+600ml susu cair
- 1 cawan gula kastor
- 10 gm serbuk agar-agar
- 100 gm tepung Hoen Kwe warna putih
- Secubit garam
- Perisa keladi dan pewarna purple
Cara-cara:
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Masak sambil mengacau-ngacau adunan hingga likat. Kacau guna whisk jer.
- Bila dah likat, tutup api. Jangan terlalu likat sangat sebab nanti susah nak layer pada kek.
** Kalau guna santan, santan tu tak perlu likat sangat. Santan biasa jer.
CARA MELAPIS KEK KASTAD
- Sedikan loyang. Lapik dasar loyang dengan plastik. Kalau tak nak lapik pun boleh juga.
- Tuang sedikit kastad dan ratakan. Ambil sekeping kek dan letak di atas kastad tadi.
- Kemudian tuang sedikit kastad lagi dan ratakan. Untuk bahagian tepi-tepi kek, sekiranya rasa susah nak masukkan kastad, boleh guna pipping bag. Pancitkan je kastad tu biar penuh di bahagian tepi-tepi kek.
- Buat hingga habis kesemua lapisan kek dan kastad digunakan dengan bahagian atas sekali adalah lapisan kastad.
- Kemudian hentak-hentak manja sikit loyang tu biar padat kastad tu. Then biar kastad keras.
- Bila dah keras, tarik sikit kastad dari tepi-tepi loyang. Nanti nampak kastad akan meregang dari tepi-tepi loyang. Terbalikkan dan keluarkan loyang dari kek kastad.
- Hias ikut suka. Naz selalu sapu kek dengan fresh cream (yang telah kental) atau sapu dengan pipping gel dan taburkan kelapa parut kering.
- Simpan beberapa jam di dalam peti sejuk sebelum dihidang sebab kek ni memang sedap dimakan sejuk.
Cantik kaler purple tu. Mesti sedap kan...
ReplyDeletebetul tu zila, kek ni mmg sedap..
ReplyDeleteCantik jea nmpk kek keladi ni
ReplyDeleteCantek nyer kejadian nyer
ReplyDeleteBut tgk diet dessert katanyer uwaaaa
Nnt try gak Nnt
Sbb x biasa buat