Ni entry yg dah lama tertangguh, hasil godek2 kat dapur Dayang..tetap sedap walaupun tanpa santan...terima kasih ye Dayang, Liza mintak izin share resepi kat sini pulak..
RESEPI KARI AYAM YOGURT
Bhn2:
- 1/2 ekor ayam sederhana (dipotong kecil-kecil dan digoreng separuh masak)
- 5 sudu besar rempah kari daging
- 1 sudu besar rempah kurma -Liza xletak
- 1 sudu besar serbuk cili - ganti dgn 2 s/b cili mesin
- rempah 4 sekawan (buah pelaga, cengkih, kayu manis dan bunga lawang)
- 3 sudu besar fresh yogurt / plain yogurt
- garam dan gula secukup rasa
- air secukupnya
- sedikit hirisan tomato dan karot
- ubi kentang secukupnya
bahan-bahan kisar :
- 1/2 labu bawang besar
- 5 biji bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 1 inci halia
Cara-cara :
- Sediakan dan panaskan minyak secukupnya di dalam kuali/periuk. Tumiskan rempah 4 sekawan hingga terbit bau. Kemudian masukkan bahan-bahan kisar. Tumis lagi hingga garing.
- Rempah kari daging, rempah kurma dan serbuk cili disatukan di dalam satu bekas dan bancuhkan dengan sedikit air. Kemudian masukkan ke dalam bahan-bahan tumis tadi. Masak hingga pecah minyak.
- Kemudian, masukkan ayam separuh goreng tadi bersama ubi kentang. Kacau sebentar dan masukkan air secukupnya. Masak hingga mendidih.
- Masukkan pula yogurt dan bahan-bahan selebihnya. Kacau rata-rata.
- Setelah masak, angkat dan hidangkan..
Kalau kakak dapat kari macam ini bukan makan dgn nasi aje Lizz. Dgn roti dah lempeng pun sedap kan...
ReplyDeletenampak sedap betul....
ReplyDeleteSalam Kak Liza...tengah2 lunch ni, bila tgk kari ayam akak ni terussss rasa lapar...sedapnya....
ReplyDeletebestnya kari ayam..lg best klu dpt cicah ngn roti.. nyumnyumm ^__^
ReplyDeletehaaa...letak yogurt kakzana belum cuba lagi!
ReplyDeleteAssalamualaikum liza menyelerakan sungguh...
ReplyDeleteAssalamualaikum terima kasih bg resepi
ReplyDeleteAri nie sye cuba masak ayam kari guna yogurt untuk pertama kali...😉😉