Thursday, December 5, 2013

Gulai Kawah Daging....



Bila tgk stok rempah gulai kawah ada lagi, terus berkira2 nak buat gulai ni..family Liza mmg suka mkn gulai kawah ni, makin disimpan dan dipanaskan makin sedap sbb semua rasa dah sebati...kdg2 tu Liza sengaja buat malam utk dimakan esoknya...cicah dgn roti atau mkn dgn roti jala pun sodapp..




RESEPI DAGING GULAI KAWAH

Bhn2:
1 kg daging betis + tulang - bersihkan
3 biji ubi kentang - potong 4
11/2 inci halia *
6 ulas bwg merah *
2 ulas bwg pth*
1 inci lengkuas - ketuk sikit
4-5 s/b cili mesin - terpulang pada kepedasan yg kita nak
3s/b rmpah gulai kawah
2 s/b kerisek
1 keping nise/ gula melaka
1 s/b BUDU
Garam, gula secukup rasa
Santan secukupnya
Sdkt air asam jawa


- halia, bwg merah dan bwg putih dihiris nipis..
- masukkan bhn2 hiris, lengkuas, santan, daging, cili mesin, rempah gulai kawah dan air asam jawa..
- masak hingga mendidih dan masukkan budu, nise, garam, gula, ubi kentang dan kerisek..
- biarkan kuah mendidih sehingga kentang dan dgg empuk serta kuah mulai pekat dgn api sederhana..
- sedia dihidang dgn nasi atau roti jala atau roti canai atau suka hati je la nk cicah ngn apa2 pun..

1 comment:

  1. Assalamualaikum liza pos kt Uj semangkuk nak cicah ngan cekodok kosong...

    ReplyDelete