Hari tu rasa teringin nk mkn rendang ayam kampung, lepas hantar adik sekolah, terus singgah kat pasar tp abg tu cakap ayam kampung takde, yg ade ayam pencen...ayam pencen pun ayam pencen la, janji ada...so, bermulalah projek ala2 org mengidam tu...hihihi
RESEPI RENDANG AYAM PENCEN
Bhn2:
1 ekor ayam pencen/ ayam kampung- potong kecil dan bersihkan
2 cawan santan pekat (dari 1 biji kelapa)
1/2 cawan kerisik
2 helai daun kunyit - hiris halus
2 keping asam gelugor
1 keping kecil nise/ gula Melaka
Garam , gula secukup rasa
2 s/b serbuk kari ayam
1/2 s/b serbuk jintan putih
1/2 s/b serbuk jintan manis
Bahan B (Dikisar):
10 biji bawang merah
5 batang serai 3 inci halia
1 1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
20 tangkai cili kering
Masukkan kesemua bahan (kecuali kerisek, daun kunyit, garam dan gula) ke dalam kuali dan kacau atas api perlahan.
Kacau sekali sekala je ye, nnt isi ayam hancur..
Masukkan garam, gula, nise/gula melaka dan kerisik, daun kunyit dan kacau rata.
Masak hingga kuah agak pekat atau terpulang masing2.
Bila dah seimbang rasanya, tutup api..
Dah pun siap, boleh mamam...
ayam pencen ni tahan sikit dagingnya...kalau ayam biasa cepat hancur kan...sedapnya
ReplyDeletenyummy..ramai org cakap sedap buat rendang gun ayam pencen....blogwalking,jemput follow blog saya ye...http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/
ReplyDeletesalam kak.. tun x kenal pencen hihi.. rasa ni x makan rendang lg.
ReplyDeleteAssalam
ReplyDeleteRendang ayam pencen sedapp cicah pulut kuning ni