Kuih Sagupal Bonda....
Ni sebenarnya menu kuih berbuka hari tu, request dr cik hubby..mmg peberet dia lah ni...Liza buat pun tak banyak sbb anak2 kurang mkn kuih2 cmni...
RESEPI SAGUPAL BONDA
Bhn2:
2 cawan sagu putih - bersihkan dan toskan
4 mangkuk santan
Sehelai daun
pandan
Sedikit halba
Sehiris nipis halia
Gula pasir
secukupnya
Secubit garam
- masukkan sagu ke dlm bekas besar dan tuang
air panas mendidih sdkt2 .
- buat hingga sagu blh dikepal dan ketepikan.
-
masak santan bersama daun pandan, halia, halba, garam dan gula hingga
mendidih.
- masukkan sagu yg telah dikepal td dan masak hingga sagu betul2
masak.
- sejukkan dan sedia dihidangkan.. senangkan...
Saya pernah makan sekali jer. Beli di Kuantan masa tu. Cuma tak silap, dalamnya ada inti kacang hijau. Maknanya kalau buat sagu gumpal kosong pun bolehlah yer...
ReplyDeleteitu benda lainnm
Deletekalau kat Kelantan mmg kosong kat dalam ni takde inti...tu pun kalau Liza tak silap la...hihihi
ReplyDeleteYang ada inti tu.. namanya kuih SEPANG
ReplyDeleteAs salam,
ReplyDeleteRasnya masa dulu dulu saya makan asam guppal tak ada inti. Mungkin kat kampung saya, jenis tak ada inti kot
Saya pun selalu makan yang takde inti..kena buat sendiri baru sedap kan..plan nak buat jap lagi...Tq sharing..xtahu nak kepal mcm mn sagu tu..hihi dat y google..salam perkenalan ye sis Liza
ReplyDelete