Thursday, July 18, 2013

Rendang Nangka dan Ayam...




Assalamualaikum wbt dan salam ramadhan buat semua kengkawan yg beragama Islam...pejam celik pejam celik hari ni dah masuk 9 hari kita berpuasa kan...Alhamdulillah

Sebenarnya Liza ni mmg hantu nangka muda, tak tau lah kenapa, sampai adik Liza pun tau, kalau nmpak je nangka muda kompem Liza akan beli...dah tak ambil peduli dah sape2 yg tak nak makan tu..ihhihii, biasanya anak2 la yg akan buat muka..alaa sesekali kenalah makan jugak lauk kampung cmni, kena rasa.. tulah alasan yg selalu Liza bg pada anak2 suruh diaorg makan, bknnya apa, takut besok2 bila tgk sayur2 atau lauk2 kpg, langsung tak tau cmner rasa dia kan, lepas tu pupus cmtu je...mana boleh cmtu..



Rendang ni mcm rendang biasa je cuma tambah nangka muda..jom kita tgk resepi ye..

RESEPI RENDANG NANGKA DAN AYAM

Bhn2:

250gm nangka muda - bersihkan
2 keping dada ayam - potong kecil
2 cawan santan pekat (dari 1 biji kelapa)
1/2 cawan kerisik
2 helai daun kunyit - hiris halus
2 keping asam gelugor
1 keping kecil nise/ gula melaka
Garam secukup rasa


Bahan B (Dikisar):

10 biji bawang merah
5 batang serai
3 inci halia
1 1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
20 tangkai cili kering

 
Cara Memasak:-

Rebus nangka muda dan sedikit garam hingga empuk, toskan..
Masukkan kesemua bahan (kecuali kerisek, nangka muda rebus, daun kunyit, garam dan gula) ke dalam kuali dan kacau atas api perlahan.
Bila dah mendidih, masukkan nangka muda yg telah direbus,garam, nise/gula melaka dan kerisik, daun kunyit dan kacau rata.
Masak hingga kuah agak pekat atau terpulang masing2.
Bila dah seimbang rasanya, tutup api..
Dah pun siap, boleh mamam...




No comments:

Post a Comment