Hari tu dok kemas2 fridge, ternampak lah rempah kuzi yg beli masa balik kpg hari tu, rasanya tak pernah guna lg kot...ihihi
Dan kebetulan dah keluarkan peha ayam,apalagi terlintas la nk buat kuzi ayam ni...tp Liza mmg suka masak yg simple sbb kalau hari sekolah mmg selalu terkejar2...jadi Liza ambil alternatif utk grg dulu ayam ni, at least cepat la sikit ayam ni masak kan..pilihan di tangan kita, so, jadikanlah memasak ni sesuatu yg menyeronokkan..janji hasilnya memuaskan dan menyelerakan family kita...kan kan kan...hihii
RESEPI KUZI AYAM GORENG
Bhn2:
6 keping paha ayam - bersihkan
2 biji bwg besar - hiris dan grg *
10 biji bwg merah *
2 ulas bwg pth *
1 inci halia *
1 cawan kismis - grg sekejap
1 cawan tomato sos
2 s/b rempah kuzi + sedikit air - jadikan pes
Rempah 4 sekawan
3 s/b susu pekat
1 cawan air
- gaulkan paha ayam dgn garam dan serbuk kunyit, grg 1/2 masak.
- blend bhn2 bertanda * hingga lumat.
- panaskan sdkt minyak gorengan ayam, tumis rmpah 4 sekawan, bhn2 blend dan rempah kuzi hingga wangi..
- masuk tomato sos, susu pekat dan air, gaul sebati..
- masukkan ayam yg telah digrg dan kismis..
- tutup periuk dan kecilkan api dan biarkan ia masak selama 15- 20 minit, biar semua rasa tu sebati...
sedap ni kak...
ReplyDelete