Biasanya Liza akan masak gulai ikan tongkol ni dgn nasi dagang..sbb bg Liza rasa dia mmg ngam sgt la..kalau nk mkn dgn nasi putih pun boleh jugak, terpulang pada selera masing2 la kan...
Resepi ni pun dah selalu sgt Liza tempek, tp utk memudahkan semua, tak pe la kan, Liza letak sekali lg...
RESEPI GULAI IKAN TONGKOL
Bhn2:
5 keping ikan tongkol - bersihkan
4 ulas bwg merah*
2 inci kunyit
hidup*
1 inci halia*
Sehiris nipis lengkuas*
Cili mesin
1/2 s/t
serbuk jintan manis
1/2 s/t serbuk jintan putih
Santan dr sebiji
kelapa
Asam keping
Garam, perasa
Cili hijau dan merah - biar sebiji sebiji
- rebus
ikan tongkol dgn garam dan asam keping bersama sdkt air.
- mesin halus bhn2
bertanda * hingga halus.
- masukkan ke dlm santan bersama cili mesin, srbk2
jintan dan asam keping.
- masak hingga mendidih dan msaukkan ikan yg direbus
td.
- masukkan garam, perasa dan cili hijau serta merah.
- masak hingga
pecah minyak.
- tutup api dan blh dihidang.(gulai ni lg sedap dimakan
kalau dibiarkan smlmn)
salam liza...menu ni sesuai jugak utk makan masa sahur nanti kan? nampak macam resepi yg cikgu anak akak kasi...sure sedap nih! thanks for sharing ya...
ReplyDeletesedapnya gulai tongkol.. saya suka gulai yang jadi berbijik2 santannya camtu... tambah berselera makan..
ReplyDelete