Wednesday, July 24, 2013
Karipap Pratha..
Assalamualaikum wbt...hari ni dah masuk 15 hari kita semua berpuasa..maknanya lebih kurang 15 hari lagi kita akan menyambut Syawal..persiapan Syawal dah settle ke? kalau belum, baik settlekan sekarang, karang kelam kabut tak raya pulak...hihii
Inti karipap yg buat roti john hari tu pun ada balance lg, dok pikir2 nk buta apa, teringat la kat kulit pratha yg ada dlm freezer tu..last2 keluarkan n letak inti karipap lepas tu bakar je, senang keje...sebab tu Liza namakan karipap pratha...
RESEPI KARIPAP PRATHA
Bhn2:
Kulit pratha secukupnya - Liza potong 2
Inti karipap secukupnya
1 biji telur - kocok ( utk sapu)
- panaskan oven 200C..
- letak inti atas kulit pratha, kemudian lipat 2.
- kelim hujung mcm kelim karipap, kalau nk senang guna je garfu n tekan2 tepi tu, janji tak ternganga..
- sediakan loyang yg dah disapu mentega..susun pratha td atas loyang..
- ambil telur, sapu sedikit kat atas kulit pratha dan bakar 20-25 minit..
Oh bakar bukan goreng ye Liz. Kakak tak pernah buat tapi bila baca cara Liz buat macam boleh ikutlah.. tapi bila tu entahlah..
ReplyDeletebakar kak, senang je sbb guna pastry readymade je...hihhi
ReplyDeleteguna pratha pun bole yup kak liza...
ReplyDeletenampak sedap juga...
simple tp sedap kan... yg penting kenyang perut...
ReplyDeletetak penah lagi buat lagu ni.. tq share.. :)
ReplyDeletekretiff...
ReplyDeleteboleh try nanti...
tq kak ideanya