Wednesday, March 6, 2013
Sambal Udang....
Assalamualaikum wbt dan salam bersua kembali di hari Rabu 060313 bersamaan 24 Rabiulakhir 1434H....sambal udang ni sedap jugak kalau dpt makan dgn nasi lemak...dgn nasi putih pun kompem bertambah2 nasi...
Lauk2 bersambal mcm ni mmg peberet hubby n anak2, takde lauk lain pun takpe...senang keje, kan...biasa Liza buat sambal ni ikut resepi dan cara arwah ma..mungkin jugak lebih kurang sama dgn resepi org lain...
RESEPI SAMBAL UDANG
Bhn2:
300 gm udang - buang kepala dan bersihkan
1 biji bawang besar * - nk guna bwg merah pun blh
2 ulas bwg pth *
6-7 s/b cili mesin
Sdkt air asam jawa
Sdkt minyak
Garam, gula
- mesin bhn bertanda *
- panaskan sdkt minyak dan grg udg hingga masak, angkat n ketepikan..( kalau udang kecik tak yah grg dulu)
- guna minyak yg sama, tumis bhn blend dan cili mesin hingga naik bau..
- masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa..
- akhir sekali masukkan udang yg telah digrg dan gaul sebati, angkat..
-
sedapnya sambal udang...
ReplyDeletekalau along aiman, habis kuah udang digaul dengan nasi...
sedapnya kak liza, lama tak makan ni
ReplyDelete