Kadang2 buntu jugak bila pikir nak masak ape kan, ye la setiap masa n setiap saat kita je yg kena pikir...mkn pagi, tengahari, minum petang n mkn mlam semua kita kena pikir...kadang2 tu bila malas nk pikir baik g mkn kat kedai je, settle problem...hihihii
Kali ni Liza try buat kek gula hangus resepi dr Cide de Nuanza, alhamdulillah menjadi.. Madihaa pun pernah buat kek ni, thnx ye..Liza mintak izin share resepi kat sini pulak ye..thnx pada kedua duanya...
RESEPI KEK GULA HANGUS
Bhn2:
(Buat yg ni dulu sblm
bancuh adunan)
2 cawan gula pasir (MaDiHaA guna 1 1/2 cawan + 1 sudu besar) -Liza pun
2 cawan air mendidih
3 sudu besar (penuh) mentega
2 cawan gula pasir (MaDiHaA guna 1 1/2 cawan + 1 sudu besar) -Liza pun
2 cawan air mendidih
3 sudu besar (penuh) mentega
Cara:
Masukkan gula dlm kuali atau periuk.
Bukak api sederhana kecil...
Sentiasa kacau2 gula sampai larut, sampai warna jadi keemasan macam madu..
Kalau jadi kearangan, buang je la...konpem x jadik.
Nanti kek tu akan jadi
pahit kalo gula yang hangit.Masukkan gula dlm kuali atau periuk.
Bukak api sederhana kecil...
Sentiasa kacau2 gula sampai larut, sampai warna jadi keemasan macam madu..
Kalau jadi kearangan, buang je la...konpem x jadik.
Pastu, dgn langkah kuda2..masukkan air panas dlm gula td...
AWAS!! sedikit kemalangan akan berlaku kalau x berhati2 sbb gula tu mcm meletup2 skit nanti...
Pastu gula td akan jd cam ketul2 skit bila masuk air... Cairkan semula...
bila dh cair semua, masukkan mentega..biarkan larut...
tutup api dan sejukkan
Bahan lain:
7 biji telur saiz A
2 cawan tepung gandum
1/2 tin susu pekat manis disukai ramai (MaDiHaA guna 1/3 tin susu yg tinggi sikit tu)
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
7 biji telur saiz A
2 cawan tepung gandum
1/2 tin susu pekat manis disukai ramai (MaDiHaA guna 1/3 tin susu yg tinggi sikit tu)
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
Cara:
Pukul telur sampai kembang.
(blend pun boleh..guna mixer pun boleh- aku guna blender je. MaDiHaA guna mixer)
Pastu masukkan susu pekat, kasi blend lagi sampai sebati.
Masukkan pulak esen vanila
Pukul telur sampai kembang.
(blend pun boleh..guna mixer pun boleh- aku guna blender je. MaDiHaA guna mixer)
Pastu masukkan susu pekat, kasi blend lagi sampai sebati.
Masukkan pulak esen vanila
Ayak tpg gandum + soda +
baking powder
Masukkan dlm adunan..teruskan blend
last sekali, masuk la gula hangus yg dh sejuk td... blend lagi!
Bakar selama 1- 1 1/4 jam guna api bawah n suhu cam biasa la..antara 160-180 darjah celcius.
5-10 mnt terakhir, guna api atas dan bawah
Kalo kek lom masak, tambah 5 mnt lg
Biarkan sejuk sblm potong
Masukkan dlm adunan..teruskan blend
last sekali, masuk la gula hangus yg dh sejuk td... blend lagi!
Bakar selama 1- 1 1/4 jam guna api bawah n suhu cam biasa la..antara 160-180 darjah celcius.
5-10 mnt terakhir, guna api atas dan bawah
Kalo kek lom masak, tambah 5 mnt lg
Biarkan sejuk sblm potong
Nota Cida : utk
dapatkan potongan yg cantik dan berlubang, belah kek di tgh, kemudian tgk arah
urat kek..potong kek secara melintang garisan tersebut.
Kak liza cantik je berlubang lubanbgnyeee
ReplyDeleteKak Liza,
ReplyDeleteCantik sungguh kejadian kek tu...masyaAllah