Assalamualaikum wbt dan salam manis semua...pekabar semua, hari ni perasaan Liza tak menentu, sedih, berdebar, takut semuanya ada..tak boleh nak citer panjang2 hari ni, tak boleh nk fikir rasenya...
Jom kita terus ke resepi roti Tok Mak ni ye, sebenarnya dah 2 kali buat roti guna resepi ni, pestime Liza buat bun kacang merah, kali ni kosong je...
Terima kasih pada Tok Mak atas resepi yg marbeles ni...Liza CnP resepi dr CMG, thnx pada kedua2 nya ye...
RESEPI ROTI NAIK PAHANG
Bhn2:
300 gram tepung roti
200 gram tepung
gandum
2 camca teh
instant yeast50 gm gula
2 camca besar mentega/majerin
1 biji telur*
2 camca besar susu tepung*
240 ml air dari peti sejuk*(*disatukan dan kacau rata jadi kurang lebih 300ml)
1/2 camca teh bread softener
Bijan untuk hiasan
Inti pilihan anda (mat tak letak, cuma buat bun kosong sahaja)
Sedikit telur*
1/4 camca teh esen vanilla*
1 camca besar susu segar*(*disatukan, kacau rata untuk menglis roti)
CARA
MEMBUATNYA :-)
- Masukkan bancuhan air + susu tepung + telur ke dalam bread maker, tambah bahan2 lain kecuali bijan, bahan untuk menglis dan inti (jika guna).
- Pilih setting untuk DOH dan tekan ON. Tunggu hingga siap. Keluarkan dan uli sekejap, tabur sedikit tepung pada meja kerja.
- Bulat2kan adunan biar pada saiz yang sama (kalau mat buat 1/2 dapat 9 biji, untuk resipi ini dalam 18 biji bun).
- Susun dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit mentega. Biar 45 minit atau hingga naik berganda.
- Sapu bancuhan untuk menglis, tabur bijan rata2 dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit atau hingga masak.
- Sejukkan atas jaringan dan boleh hidangkan bersama air kopi atau dimakan bersama jem, seri kaya atau sambal tumis....
morning kak liza
ReplyDeletesedapnya roti naik
cicah kari sedap nihhh
ReplyDeleteKak Liza nk mintk roti seketul..teringin la plk tengok roti tu..
ReplyDeletehai liza.. beroti kamu ye.. :)
ReplyDeletesedap ni cicah ngan teh O tea time ni.. bak mai seketul..
Assalamualaikum..ehemmmm walau xde gambar postmoterm, tapi nampak kegebuannya....
ReplyDeletenmpk sgt gebu n lembut roti tu..nk simpan resepi ni...tq kak
ReplyDeleteGebunya roti tuh..
ReplyDelete