Ambon aka Apam Kelate...
RESEPI AMBON
Bhn2:
1 cawan telur
1 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1s/t esen vanila/ esen
ros - utk hilangkan bau telur
- panaskan dulu kukusan.
-
pukul telur dan gula hingga betul2 kembang, sampai warna putih yer..pastu
masukkan esen.
- perlahankan speed dan masukkan tepung, gaul sebati.
-
bahagi adunan kpd 2 bhgn, 1 bhgn warna merah dan 1 bhgn warna asal.
-
masukkan ke dlm loyang secara selang seli warna.
- kukus hingga masak lebih
kurang 20-25 minit.
- sejukkan dan bolehlah dipotong...
Liza dah pernah buat ambon ni kat SINI, sudi2 lah jenguk ye..
senang je resepi dia..faa copy ya..nampak sedap..
ReplyDeleteresepi ni lebih kurang mcm apam dewa juga kan... apam org dulu2 hanya guna telur je sebagai bahan penaik..
ReplyDeleteSalam Kak Liza..saya sampai sekarang fail buat apam ni...mesti bantal....Ha ha ha ha ha..Klu gian sgt nak makan kenaaaa gak curi2 buh baking powder....
ReplyDeleteArwah abah sy suka ni...dia x pnggil apam...dia pnggil kek je kak...klau mak sy buat..plain gitu jer...x letak kaler...tp rasa dia....mmg sedap....!
ReplyDeleteteringat arwah nenek yang buat berniaga apam ni sedikit masa dulu..
ReplyDeleteRajinnya kak liza..umi belum pernah buat apam kelate ni...
ReplyDeletesecawan telo 2 bape biji ek telonye ?
ReplyDelete