Hari tu dok cari2 resepi kek yg best, yg rasa dia lain dr yg lain...nak buat kek eskrem, rasanya mmg dah boleh agak dah...so, cari punya cari jumpalah resepi kek ni yg katan tuan empunya ni lg best dr kek eskrem...so, tunggu apa lagi, bermula lah acara kotorkan dapur...hihihii
Disebabkan nak sgt rasa kek yg berlainan, Liza mmg ikut resepi ni sebiji2, tak ubah apa2 pun...fullamak, cer try buat, sedap weeiiii, anak2 tak abis2 dok angkut, umi dia pn join sekali...dan yg pnting hubby pun suka kek ni, dia cakap ala2 mkn kat hotel pulok....hihihii kembang setaman hidung bini dia...
Resepi ni Liza skodeng kat dapur NURI, kat sini kan bnyak koleksi kek yg cantik n sedap...tak caya cuba lah jenguk dapur dia..gerenti tak nyesal..
Liza mintak izin share resepi kek ni kat sini ye Nuri..thnx
RESEPI CHOC COTTON CAKE
Bhn2: ( Loyang 7")
60gm
butter
75gm susu
cair
4 biji telur Gred A - asingkn putih &
kuning
55gm tepung
gandum*
15gm serbuk
koko*
1/2 cwn gula pasir halus.. klau suka manis bleh tambah sedikit
lg
- ayak bersama bahan2 bertanda
*
Cara2
1. Pukul putih telur hgga berbuih. Masukkn gula sedikit
demi sedikit. Pukul lg hgga putih telur
kental & bertanduk apabila mixer diangkat. Klau mangkuk adunan tu
diterbalikkan, adunan putih telur tidak akan
jatuh ( jd meringue). Ketepikan
jap
Pastikan peralatan tuk menghasilkn meringue ni bersih, x berminyak & x basah serta
xde kuning telur yg termasuk dlm putih telur
semasa proses mengasingkan kuning & putih telur
tu
2. Pukul manja kuning
telur ngn sudu @ garfu. Ketepikan
jap
3. Panaskn butter hgga mendidih. Gunakan api yg
perlahan. Apabila dh mendidih tu, tutup api &
masukkn campuran tepung + serbuk koko. Kacau sebati &
ketepikan
4. Dlm periuk @ pan lain, panaskn susu hgga suam2 kuku. Tutup api. Masukkn susu ke dalam mangkuk kuning
telur. Kacau
sebati
5. Masukkn adunan susu (dr Langkah 4) ke dalam adunan
koko (dr Langkah 3). Kacau
sebati
6. Ambil 1/3 adunan
meringue & masukkn dlm adunan koko + susu (dr Langkah 5). Kaup-balikkn hgga sebati.
7. Masukkan adunan dr Langkah 6 ke dlm
mangkuk adunan meringue. Kaup-balikkan hgga
sebati
8. Tuang adunan ke dlam
loyang yg telah digris &
dialas kertas. Bakar cara bain-marie @ steam bath
selama 45 - 60 minit pada suhu 160'C. Suhu & masa membakar bergantung pd
oven masing2. 40
minit pertama akak guna api bawah sahaja & 10 minit terakhir akak guna api atas
bawah - Liza pun buat cara ni
Biar kek selama 5 minit
dlm oven selepas kek masak. Pastu keluarkn loyang
& terus telangkupkan atas redai dlm 10
minit. Apabila kek dah sejuk sedikit, bleh la
keluarkan kek dr loyang.
Sementara tu boleh lah kita buat choc mousse dia pulak ye..
RESEPI CHOC MOUSSE
Bhn2:
1 tbsp
gelatin
1 /4 cwn
air
1 1/3 cwn susu
segar
1 1/2 tbsp susu
pekat
1/3 cwn serbuk koko -
ayakkan
50gm dark cooking
chocolate - akak guna choc coating -cairkan cara
double-boil
1 1/2 cwn non-dairy
whipping cream
-
1 tsp esen vanila
Cara2
1. Taburkan gelatin dlm
air. Pastu double-boilkn hgga gelatin larut sepenuhnya. Ketepikan
jap
2. Pukul non-dairy
whipping cream hgga kental. Masukkn kejap dlm fridge
3. Dlam mangkuk lain, pukul susu segar, susu cair, serbuk
koko, coklat cair & esen vanila hgga
sebati. Masukkn gelatin
yg telah dicairkan td sedikit demi sedikit sambil terus pukul ngn kelajuan
perlahan..
4. Masukkn 1/3 drpd
whipping cream ke dalam adunan coklat dr Langkah 4. Pukul sebati dgn
kelajuan
perlahan.
5. Masukkan adunan dr Langkah 5 ke dlam baki whipping cream.
Pukul sebati ngn kelajuan perlahan. Ketepikan
jap
6. Liza simpan dlm fridge dlm 15 minit sebelum sapu kat kek sbb mousse ni cair sikit..
Kalau nak tgk step by step cara melapis kek ni, klik je kat link atas tu ye...
Salam kak liza.. menitik air liur atas keyboard nengok cake nih. huhu... mousse dia tu pejal x kak? dulukan, tun buat mcm pejal sket la, mcm mkn jelly jadinyer. tp resepi lain la.
ReplyDeleteAlamak.... tertinggal jauh dah ilmu mengekek ni, minggu lepas ikut kelas buat kek cherry & strawberry mousse tapi sampai rumah tak buat! Cantiklah kejadian keknya tu Liza...
ReplyDeletesalam kenal kak, ishh sedapnyer kak...
ReplyDeletehhmmm.. kek mousse ni mmg sedap.. tp tak pernah wt sendiri lagi.. hihih.. belum ada kerajinan..
ReplyDeletep/s: akak dah wat ikan goreng pedas ala niara tu.. mmg best! TQ resepinya yer..
cantik kek nya kak .. kalo boleh rasa sepotong kan lagi bagus..hehe
ReplyDeletesedapnya akak...mesti anak2 suka ni
ReplyDeletechoc mousse tu menarik betul kak, saya ambik resepi ni boleh ye kak...nak cuba muat pulak
ReplyDelete