Assalamualaikum wbt dan Salam Maulidur Rasul utk semua...huhhh, dah lama betul Liza tak jenguk dapur maya ni..tahun ni mmg bz sikit sbb rutin pun dah berubah, maklumlah yana pun dah start tadika...mmg kelam kabut jugak la...
Ni bekpes yg Liza buat bila ntah, tuan dapur sendiri pun dah lupa...hihihi, terliur bila tgk cheezy wedges kat dapur QH, Liza buat utk mkn dgn roti kukus ngn bake bean...mmg meletopss beb..
RESEPI CHEEZY WEDGES
Bhn2:
8 biji kentang - kupas dan potong wedges
4 sudu tepung jagung4 sudu tepung gandung
1 sudu oregano leaves
3 tangkai daun ketumbar - hiris halus
1/2 sudu lada putih - tumbuk
1 sudu serbuk pati ikan bilis
1 sudu teh serbuk ENO – QH ganti baking powder, Liza pun...
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 cawan air
minyak
Cara:
1. Rebus kentang setengah masak. Angkat dan
toskan.
2. Campurkan tepung gandum, tepung jagung, oregano leaves, daun
ketumbar, lada putih, serbuk ENO, dan serbuk kunyit dan serbuk pati ikan
bilis.3. Adun bersama air mengikut kepekatan yang diingini.
4. Celupkan kentang rebus ke dalam adunan dan goreng sehingga kuning keemasan.
5. Sedia untuk dihidangkan bersama pencicah pilihan.
Nyum nyum.... cheezy wedges ni bukan anak-anak saja suka, semua orang suka! Sedap....!
ReplyDeleteemmmm dapnya..lama xbuat..
ReplyDelete