Dah namanya gulai kawah, mst la org buat dlm kawah kan...tp takkan la Liza nk buat dlm kawah jugak, sape nk habiskan....hihiii
Disebabkan mmg dah lama bebenor tak makan gulai kawah ni, so hari tu terlintas la nk buat gulai kawah ni memandangkan rempah yg beli masa balik kpg dulu pun ada lg...ada jugak resepi dr kawan2 yg tak gunakan rmpah gulai kawah ni...jd pada sesape yg nak buat gulai kawah ni tp takde rempah tu, blh la jenguk kat dapur Cik Mat ye...
RESEPI DAGING GULAI KAWAH
Bhn2:
1 kg daging betis + tulang - bersihkan n rebus dgn sdkt garam dan air ( kalau xnk rebus dulu pun blh)
3 biji ubi kentang - potong 4
11/2 inci halia *
6 ulas bwg merah *
2 ulas bwg pth*
1 inci lengkuas - ketuk sikit
4-5 s/b cili mesin - terpulang pada kepedasan yg kita nak
3s/b rmpah gulai kawah
2 s/b kerisek
1 keping nise/ gula melaka
Garam, gula secukup rasa
Santan secukupnya
Sdkt minyak utk menumis
Rmpah 4 sekawan
Sdkt air asam jawa
- mesin bhn bertanda *, satukan dgn rempah gulai kawah dan cili mesin..
- panaskan minyak, tumis rmpah 4 sekawan hingga wangi, masukkan bhn mesin td dan lengkuas, masak lg hingga naik bau...
- masukkan air asam jawa, biar kering sdkt baru masukkan dgg yg tlh direbus td bersama air rebusannya..
- masukkan santan pekat dan ubi kentang dan biar ia mendidih.
- masukkan nise, garam, gula dan kerisek.
- masak lg hingga kuah sdkit pekat dan ubi kentang empuk.
- sedia dihidang, cicah ngn roti pun sodapppp...
assalamualaikum... liza... sedappppppppnya gulai... kentang tu best.. ni cicah roti.. tak pun makan ngan nasi panas.. pecah cili api plak.. perghhhhhhhhhhhhhh
ReplyDelete