Assalamualaikum wbt dan Selamat Hari Bapa kepada semua bapa, ayah, walid, ayahanda, abah, daddy, papa dan apa saje gelarannya.....
Hari ni Liza cuma buat lemon swiss roll dgn fruit koktel...ambik resepi dr dapur Kak Wan, tp Liza olah cara buat ikut cara strawberry shortcake Japanese style dr Zack, mmg xtra gebu n lembut...kalau nk tau cara buat shortcake Japanese style, blh la klik kat link Zack kat atas....
Untuk resepi pulak, Liza mmg selesa dgn resepi dr K1 ni, moh kita intai resepi...tp kat bawah ni Liza dah olah ikut style Liza ye, kalau nk tgk resepi dan cara2 yg asal, blh la klik link kat atas tu ye...terima kaseh la pada kedua2 penyumbang resepi...
RESEPI LEMON SWISS ROLL AND FRUIT COCTAIL
BAHAN A
3 kuning telur gred "B"
75 gram gula halus
50 ml air
40 ml minyak jagung
1 s/t esen vanilla
1/2 s/t perisa lemon
80 gram tepung gandum - ayak
BAHAN B
3 putih telur gred "B"
2 s/t gula halus
1/8 camca teh cream of tartar
BAHAN LAIN :-)
Fruit coctail secukupnya
Whipping cream secukupnya, disejukkan dan putar hingga kental
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 180C. Alas 2 loyang berukuran 10 inci x 10 inci dengan kertas minyak, sapu kertas minyak tadi dengan mentega. Ketepikan.
- Satukan semua bahan A dalam satu bekas dan kacau dengan whisk hingga sebati. Ketepikan.
- Putar putih telur (bahan B) hingga berbuih, masukkan gula dan cream of tartar, dan putar hingga kental. Kemudian gaul bahan no. 2 tadi dengan kaedah kaup balik hingga sebati- Liza buat ikut cara shortcake Japanese style
5. Paipkan ke atas loyang bentuk yg diingini, bakar 170C - 1 minit...angkat dan ketepikan.
6. Tuangkan baki adunan dan ratakan dgn spatula, bakar 10-15 minit .
7. Keluarkan dr oven dan sejukkan atas redai selama 10 minit, terbalikkan atas kertas minyak dan keluarkan kertas alas bawahnya..
8. Lapik sehelai lg kertas minyak atas motif tulisan / corak td dan terbalikkan ke atas.
9. Renjiskan sedikit air koktel atas kek, sapu krim dan tabur buah koktel, gulung dgn kemas perlahan2..
10. Simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong...
Fruit coctail tu nk nmpk sgt sbb tak bnyak buah yg colourful kat dalam tu...ape pun rasa kek ni mmg best hubby kata sbb lembutttt sgt....alhamdulillah
Baca tajuk jer dah tahu kesedapannya... mesti sedapkan..
ReplyDeleteOf course la sedap....ni satu lagi kek yg buat tgn akak gigil nak mencubanya. Pernah tak jadi, huhu...mcm serik pulak.
ReplyDeleteSelamat hari bapa utk hubby Liza dan semua kaum Adam.
Sala Liza...lama tak jalan sini...asyik sibuk dengan FB...dulu tak nak FB sekarang nak pula..anyway good idea ni
ReplyDeletemmg sedap kek ni sari, alhamdulillah menjadi jugak....hihihii
ReplyDeleteLiza buat pun selalu jugak xjdi kak..tapi gatal nk jugak buat dan terus buat....hhihii
ReplyDeleteterima kasih kak zana...
wslm kak paty,patut la dah lama tak nmpk bayang akk....muahaahaha
ReplyDeletenampak sgt gebussss la akak
ReplyDeleteoishii sou sure ur husband terharu ekkk
suka sgt swiss roll..nk bt sndiri jer xbrani lg..asyik beli jer hihii.. swiss roll akak mmg nmpk gebuss ^^
ReplyDeleteSo cute! suka tengok..:))
ReplyDeleteselamat hari bapa.....brtuah papa dapat mama yg pandai masak lauk pauk dan pandai buat kek...
ReplyDeletesalam kak liza..wahh kretifnya..ada tulisan merah- merah..kita x pandai lg nk buat swiss roll nie..entah bila la nk cuba:)
ReplyDeletesalam kak liza.. terima kasih kak liza sebab sudi jengah2 blog wani .. wani tengah dok warming -up nak jalan2 kat blog slow2 ni hihi.. kak liza dah nampak pro buat swiss roll ni.. wani x sampai2 seru lagi ni bila nak wat ... selamat hari bapa ... buat hubby kak liza..bertuah papa dapat mama yg pandai masak
ReplyDeleteasslm Kak Liza..mcm sedap la pulak bile swiss roll buah fruit cocktail tu..leh cuba jugak ni...
ReplyDeletesedap! tapi tak pernah cuba buat..... masuk list dulu ye Liza, mana tahu tiba2 tergerak hati dan tangan nak mencuba!
ReplyDeleteKak LIza.. cantik roll nya, melly belum bisa buat roll cake, rasa mau makan sepotong mau rasain sedap nya cake ini..hehe
ReplyDeleteAssalam kak liza, tajuk pun sedap mkn lagi ler sedap ni..hehe
ReplyDeleteNama jer dh tahu sedap Liza..
ReplyDeletetapi mama blm pernah buat lagi swiss roll tak tahu kenapa eh?
sedapnya ada swiss roll kat sini..
ReplyDelete