Assalamualaikum dan salam manis semua....kek pisang ni Liza buat utk minum ptg semalam, dah lama teringin nk buat kek ni lepas Izah tayang ari tu, tp pisang tak de....so, ngidam la konon2 dan semalam alhamdulillah dapat jugak buat lepas rembat pisang berangan yg cik hubby beli utk mkn....hihihiihihihi
Pada yg belum pernah buat kek ni, ape tunggu lagi, try la....gerenti sedap dgn rasa caramel n pisang yg bergabung....perggghhhhh..
Moh kita tgk resepi yer....kata Izah dia amik resepi ni dr dapur FnF, thnx pada kedua2nya yer...Liza share kat sini pulak...
RESEPI SUPER CARAMELED BANANA CUPCAKE
Bhn2:
Bahan A
1 cawan pisang lecek (240
g)
1 cawan gula halus (200 g) -
FnF kurangkan 150g shj - pisang dah manis
125 g
mentega
1 sk bicarbonate
soda
2 sb susu
segar
2 biji telur saiz A - FnF
guna 3 biji telur medium size
1 1/2 cawan tepung naik
sendiri (200 g) diayak - FnF guna 190g tepung kek Jepun + 1 sk baking
powder
1sk ovalet (resepi asal
tiada)
Cara2
Masak bahan A atas api hingga
berkaramel. Sejukkan .
*nota izah*
'hingga berkaremel' maksudnya bahan A tu dimasak hingga la menjadi perang
berkaremel. Adunan tu akan berbuih tinggi dan kacau sentiasa hingga la adunan tu
mendap dan bertukar warne perang.
Pukul telur dan ovalet hingga
gebu.
Masukkan banana caramel tadi.
Gaul sebati.
Masukan tepung sambil dikaup
balik hingga adunan sebati.
Tuang adunan ke dalam loyang
yg beralas dan gris. FnF masukkan dalam acuan cupcakes.
Bakar dalam oven yang telah
dipanaskan dulu pada suhu 160C selama 45 min atau hingga masak - FnF bakar 20
minit @ 180degree C.
Sejukkan kek sebelum dipotong
dan dihidangkan.
Adunan boleh juga dikukus..
Cantik warnanya... perang keemasan, memang kalau kek asas banana sudah tentunya sedap!
ReplyDeletesalam kak liza! suke dgn banana :D apa2 kek atau kuih yg ada letak pisang ni mmg tersgt sedap n harumm jer baunya kan kan :D ada lagi tak kak? kita sibuk ler arini, tak sempat nak buat itu ini huhu...
ReplyDeleteSalam, Kak Liza.. dapat banyak tu, marilah bagi saya seketul dua... ;-)
ReplyDeleteMesti harum jer bau masa membakar tukan.. hiks
Amboi.. sana-sini super moist caramel Banana..
ReplyDeleteakak...
ReplyDeletemeh 10 ketoii..
sedappnya tengok..
kite pernah terai resepi kak fida kot.lebih kurang jugak. memang sedapppp! dah lama tak buat kek pisang.
ReplyDeletesedapnya kak liza, dah byk kali dah tina nampak ni, mcm memanggil je suruh makan hehe
ReplyDeleteMmg sedaaaaap sangat. Suke wangi nyer dan garing nyer tu.. :-)
ReplyDeletehai..sejak mixer rosak ni kena tgk je la dulu...nak seketul kak
ReplyDeleteSALAM kak liza montok2 tu cupcake .. heheh.. mau gak merasa kalao boleh hulurkan ... nampaknya kena buat lain kali lah ya ..stok pisang x de wat masa sekarang
ReplyDeletesalam...
ReplyDeletesangat comel bila dah siap...
rasa jangan cakaplah sedapppp...
Buat masuk cawan kertas nampak comel dan cantik Liz... kalau kakak nie malas tuang satu bekas dah masak tu potong-potong tak cantik macam nie...
ReplyDeleteLiza,
ReplyDeletehasrat belum tertunai adalah buat kek pisang camgini..sbb tak pernah dapat nak simpan lelama pisang kat rumah akak,antu pisang ramai benar..:)
Assallamualaikum Liza
ReplyDeleteYg berkaramel-karamel ni mmg confirm sedap kan.. Suka rasa dan baunya tu..
salam Liza..wah1 kek pisang ni dah sampai umah atie larrrr
ReplyDeleteSalam kenal Kak Liza,
ReplyDeleteconfirm sedap Cup Cake Banana ni rasanya, tp sy belum pernah buat versi cup cake..
smcbcc..haaa ambik ko abjad ni..malas ucu nak taip pjg2..
ReplyDeletehehhehe ada stok lagi tak yang...hulur2lah pisang tu..nk jugak buat mcm liza...
as-salam kak Liza
ReplyDeletenak 4 ketul kak cupcake tu...npk sedap..
Liza..ada pisang kat umah tu pemberian babysitter anak mieza...boleh la cuba..tapi rasanya nak wat kek instead of cupcake sebab malas nak senduk masuk cup hahaha...pemalas mieza ni hihihi
ReplyDelete