Saturday, April 21, 2012
Masak Asam Ikan Mayong / Duri....
Ada tak sape2 yg tak kenal ikan duri / mayong ni...act kan ada org cakap ikan duri ngn mayong ni ikan yg berbeza tp ada jugak org cakap ikan ni sebenarnya ikan yg sama cuma panggilan jer berbeza....ntah la kan, lain ke sama ke , ikan ni tetap menjadi poooojaaaan hatiku.....hihihihi
Ikan ni mmg sedap kalau masak asam cmni, bubuh kuah bnyak2, lepas tu hirup....pergggghhhhh
RESEPI MASAK ASAM IKAN MAYONG / DURI
Bhn2:
6 keping ikan mayong / duri - bersihkan
1 inci kunyit hidup - tumbuk halus
1/2 inci halia - tumbuk halus
4 ulas bwg merah - tumbuk halus
1/2 inci lengkuas - tumbuk halus
2 s/b cili mesin
2 - 3 keping asam keping
Daun kesum - letak bnyak2 pun tak pe, lg sedap...
Garam, serbuk perasa
Air secukupnya - utk kuah
- masukkan semua kecuali daun kesum ke dlm periuk dan masak hingga didih.
- masukkan daun kesum dan masak hingga ikan masak.
- dah siap dah, sedapnya mkn ngn nasi panas2.....
Assalamualaikum Liza,
ReplyDeleteKalau tak silap Amie, ikan mayong ni orang kampung kami panggil ikan baguk. Masa kecik2 dulu, memang ikan ini terkenal dibuat lauk masa kenduri, sama ada digoreng, masak kicap, kari dan sebagainya.
Amie paling suka telurnya....kalau masak asam begini tentu kalau ada telurnya, cantik bulat-bulat aje kan..
Aslmkum .. akk tak pandai mkn ikan mayong.. tpi kdgkala masak kan jugak utk en hb..
ReplyDeletewslam amie...betul tu, kalau ada telur dia lg sedap...
ReplyDeletewslm kak zana...liza mmg dah biasa mkn ikan ni dr kecik lg, arwah ma mmg selalu buat...
ReplyDeleteoooooo... ikan mayoong tu ikan duri ya... sedapnya masak asam..
ReplyDeleteAssalamu'alaikum... Ikan mayong saya msh bnyak tu hr saya beli, tp ikan tu terasa hanyir bila di msk kari. Mcm mana ye biar ikan mayong tu tak terasa bau hanyir bila kita memasak nya ??
ReplyDeleteSalam..sis kna masukkan daun kesom ngan bunga kantan dlm rempah atau cili blend msa msk ikn knis ni...harum aroma akn bt hanyir dia hilang
ReplyDeleteSis kalau tak de daun kesum bole tak?
ReplyDeleteSaya x guna daun kesum pun sedap..tp letak daun salam 😁
DeleteIkan mayong,ikan baguk ,ikan duri x sama semuanya.ikan mayong mata dia nmpk "jahat"..mcm jaws gitu.n bau hnyir sikit dr baguk.ikan bguk kpala n mata agak bulat sikit.ikan duri pulak dok tepi laut.mcm semilang. Kulit plk mnggelupas klu dah lama di pasar..telo dia mmg sedap.msk kari,asam pedas,msk lemak...
ReplyDelete