Sebenarnya bnyak versi asam pedas ni kan...tp boleh dikatakan semuanya mmg sedap..mkn pulak ngn nasi panas2, dgn telur masin pun dah cukup....perggghhhhh
Almaklumlah, Liza ni dibesarkan dgn asam pedas, kalau jumpa lauk asam pedas, pendek kata lupa dunia..(tp panjang tak kata apa2, kan)...muahahahaha
RESEPI ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG
Bhn2:
5 ekor ikan kembung - bersihkan dan potong 2
Bendir
1 inci halia - potong memanjang halus
1 inci lengkuas - potong memanjang halus
5 biji bwg merah - mayang
2 ulas bwg pth - mayang
2 senduk cili mesin
Air asam jawa secukupnya
Sdkt minyak
Garam, serbuk perasa
Air
- panaskan sedikit minyak dan tumis bhn2 hiris hingga naik bau.
- masukkan cili mesin dan biarkan skjp baru masukkan air asam jawa.
- agak2 dh sdkt kering, masukkan air secukupnya dan biar hingga mendidih.
- bila dah mendidih, masukkan ikan kembung, garam dan serbuk perasa,
- bila ikan dah hampir masak, masukkan bendir dan biar mendidih sekali lg.
- tutup api dan boleh lah dihidangkan...
ogyep baru balik carrefour... tangkap ikan kembung juga tadi... ingatkan nak meng asampedas juga..
ReplyDelete