Tuesday, February 28, 2012
Sambal Goreng Bilis dan Kentang....
Ni la lauk pembuka selera, kalau dapat mkn ngn nasi panas2 ni mmg meletoppp...Biasanya Liza akan buat lauk ni utk sahur, ye la baru la laju sikit mkn , ye idak....semua org tau buat sambal kering ni kan, tp tak pe la...utk rujukan anak2, Liza letak jugak kat sini...jgn mare noooo...
RESEPI SAMBAL GORENG BILIS DAN KENTANG
Bhn2:
150gm ikan bilis - digoreng garing
2 biji ubi kentang - dipotong baji dan grg
3 s/m cili mesin
3 ulas bwg merah - tumbuk
2 ulas bwg pth - tumbuk
Garam dan serbuk perasa
Mnyak
- panaskan minyak dan tumis bhn2 tumbuk dan cili mesin hungga naik bau.
- masukkan garam dan serbuk perasa.
- masukkan pula ikan bilis dan ubi kentang grg td dan kacau
- siap dihidang..
Liza makan dgn sup kepala ikan merah...mmg bessttttt....
salam...
ReplyDeletekalau nur mesti kutip kentang...
sedapnya...
Salam kak Liza sedapnyer.. suker sambal goreng walau aperpun versinyer sedap.. mkn ngan nasi panas2. Sup Kepala Ikan Merah feberet SK.. erma tau menu ni bab kenal ngan SK.. sedapnyer kak dua2 sedap.. hu hu hu buat laparlah he he he
ReplyDeletememang malatops kak Liza lauk nih...feberet
ReplyDeletekalau pekena ngan nasi panas..mesti makan tak hengat..
Salam Kak Liza..Lamna betul saya tak wat sambal ni..Dulu pernah buat, tapi saya tambah kacang tanah sekali
ReplyDeletetak marah pon...nak lagi ada....
ReplyDeleteLiza..
ReplyDeletekalau ada sambal mcm ni..suka sangat mkn ngan nasi sejuk..sedap..
kak liza.. mmg sedap sambal kering ni.. sesuai betul mkn masa sahur. kalau time x puasa tu risau jugak nk buat ni, sbb kompom x sedar diri mkn byk. haha
ReplyDeletelama tak msak2 camni.. sedap nya..
ReplyDeleteAla Liza...ni buat akak teringin pula....esok kena cari kentang la
ReplyDeleteassalamualaikum liza.
ReplyDeletesama plk lauk kita hari ni cuma akk tambah tempe n kacang tanah goreng je. hehehe...
Malam Kak Liza.. sedap nih lauk macam ini, bisa bisa tambah tambah terus nasi nya kalo lauknya macam ini..slurrp
ReplyDelete