Malunyaaaa, mapin yg Liza buat ni senget sebelah pulak....mula2 tu tak tau knp mapin ni senget kan, lepas tu terus g study buku Chef Wan...rupa2nya dia jd cmni sbb suhu oven yg rendah ataupun adunan terlalu sedikit....tak pe la kan, belajar dr pengalaman....
Kalau adunan mapin tu cair sikit, kita kena isikan dalam 3/4 penuh jer sbb dia akan mengembang, tp kalau adunan tu pekat, kita kena isi hingga ke paras bibir acuan...tu tips dr Chef Wan la....eemmmm, bnyak lagi yg kena belajar ni...
Ok lah, kita citer pasal mapin ni pulak yer...masa cuti CNY hari tu, sempat jugak la kitaorg melepak kat CH....fuhhhh punya lah ramai org masa tu, tp disebabkan kitaorg g sana balik hari, jadi terpaksa jugak la berenti kat kedai2 yg jual souvenir, ladang teh dan strawberry....terpaksa redah jer la masa tu...bg Liza strawberry kat CH lg murah berbanding ngan GH...mungkin jugak sbb kat sana bnyak ladang strawberry kan...
Resepi mapin ni Liza berkenan bila tgk kat dapur mek mapin kita...sape lagi kalau bukan Izah tu...mapin ni mmg sedap, betul cakap Izah, wangi dan penuh dgn rasa strawberry...Liza pun ikut cara Izah, tambahkan strawberry segar kat dalam adunan tu....
Akak mintak izin share resepi kat sini pulak yer Izah...mintak halal dunia akhirat...
RESEPI MUFFIN YOGURT STRAWBERRY
Bhn2:
2 cwn
tepung
1 1/2 sk soda
bikarbonat
3/4 sk baking
powder
1/2 sk
garam
1 cwn yogurt
plain @ perasa
2 biji
telur
2/3 cwn gula
kastor
100 ml minyak
sayur @ butter cair
1 sk essence
vanilla
1 sk strawberry
paste
5-7 biji
strawberry size sederhana - Liza cincang sikit
- Ayakkan tepung
bersama baking powder, soda dan garam.
- Gaulkan bahan
ayak hingga sebati. Ketepikan.
- Satukan pula
yogurt, telur, gula, minyak, essence vanilla, strawbery paste dan sebatikan
hingga licin.
- Masukkan
bancuhan yogurt tadi ke dalam tepung.
- Kaup balik
sehingga sebati kurang 1 minit.
- Biarkan jika
adunan agak berketul2 asalkan tidak terlebih mix.
- Sendukkan ke
dalam muffin cup dan bakar pada suhu 180 C selama 25-28 minit.
mafin bundo pun kadang-kadang senget sebelah jugak..uhuu..
ReplyDeleteas-salam kak Liza
ReplyDeletesenget sebelah tak apa kak..asalkan sedap dimkn..
alahai sedapnya kak liza, cameron mmg peberet tina kalau nak holiday hihi
ReplyDeletekak liza, yg sukatan adunan tu sesuai untuk kek jugak ke, sebab kekadang tina tak reti nak agak letak brp byk
walaupun senget ...tetap menjadi pojaan hati ku....bak 12 biji...lapar ni...
ReplyDeleteLiza,bolehlah bagi Rahel sikit muffin tu..nanti nak hidang ngan secangkir teh hangat..mantap beb.
ReplyDeleteKak Liza.. bagi dong untuk teman nya teh hangat melly.. slurrp
ReplyDeletewahhh walau pun senget muffin liza tetap mengancam..mieza mmg suka mapin letak yogurt..tq share info..tp kalau oven mieza dia senget sbb mieza pakai fan assisted..kalau tak pakai fan elok lak jadinya ..rtak per rupa tk penting yg penting taste...sedapnyer liza..
ReplyDeletekak liza ,, tu lah kan .. moh la kita study sama2 sal mapin2 neh ... hihi .. wani pon kalau buat,, kejap ok kejap tak ;p... tapi tak apa kak liza yg penting taste dia tu,, bestnya letak strawberry ... kak liza sekali adunan ni dapat berapa mapin ?
ReplyDeleteberderet2 menu liza ni.. nmpk sedap muffin ni.. guna fresh strebry tu yg best...
ReplyDelete