Anak2 Liza mmg suka lauk cmni kecuali abg...abg kalau kari, hari2 pun tak pe....bila dia tak de ni, selalu jugak la Liza masak utk adik2 dia kuah lemak ni....resepi turun temurun dr arwah ma, dan sekarang Liza titipkan kat blog ni utk anak2 Liza pulak....
RESEPI MASAK LEMAK IKAN MERAH BERSAMA TOMATO CERI
Bhn2:
4 keping ikan merah
10 biji tomato ceri - potong 2
3 cawan santan
1 keping asam gelugur
2 s/b cili mesin
5 ulas bawang merah - tumbuk halus
1/2 inci halia - tumbuk halus
1/2 inci lengkuas - tumbuk halus
11/2 inci kunyit hidup - tumbuk halus
Sedkit garam dan serbuk perasa
- masakkan santan bersama bhn2 tumbuk dan asam gelugur.
- kacau selalu supaya tidak pecah minyak, bila mendidih masukkan ikan, garam dan serbuk perasa.
- bila ikan dah masak, masukkan tomato ceri dan masak sebentar shj.
- tutup api dan sedia dihidang....
sedapnya kak liza, terliur tina tgk
ReplyDeletesedapnyer ikan merah. tun biasa wat sup je, kalau dpt kepala dia wat kari.. nnti bila2 jumpa ikan merah blh la masak lemak pulak.
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletesuka sangat ikan merah...aduh sedapnya makan dengan nasi..
Sedapnya....:)
ReplyDeleteada sambal belacan lg terangkat! sedapnya..
ReplyDeleteSiang kak Liza.. melly tumpang makan yah hari ini.. *bawa nasi hangat
ReplyDeleteTina...lg sedap kalau pekena ngn sambal belacan...perggghhhh
ReplyDeleteakk pun selalu jugak buat sup n kari ikan merah ni..tp sesekali tukar selera kan tun...
ReplyDeletewslam nur..isi ikan merah ni mmg best kan, lembut sgt..
ReplyDeletebetul tu Asmara, kalau ada sambal belacan,nasi seperiuk pun habis...hiihihi
ReplyDeletemelly...bawak nasi tu bnyak sikit yer...kita mkn sesama....
ReplyDeleteIkan merah Liza masak apa pun sedap. Texture dia yg lembut aduh.... macam nak makan pulak:)
ReplyDelete