Friday, February 17, 2012
Bistik Daging n Tulang...
Assalamualaikum dan salam manis di hari Jumaat 17 Februari 2012....dah lama betul Liza tak jenguk dapur ni...ni pun n3 yg tertangguh lagi, buat masa cuti thaipusam hari tu...hihihi
Resepi ni Liza amik dr buku Variasi Masakan Selatan, dr Chef Norzailina Nordin....Liza mmg selalu buat bistik ni sbb family Liza mmg suka...kalau dapat cicah ngn roti pun best...
Ok lah jom kita layan resepi simple ni yer...
RESEPI BISTIK DAGING N TULANG
Bhn2:
500 gm daging + tulang - bersihkan
400 gm ubi kentang - bersihkn dan potong 4
4 s/m tpg gandum
4 s/m marjerin
3 s/m minyak masak
1s/t serbuk lada hitam
1 btg kulit kayu manis
Garam dan gula pasir secukupnya
Bhn kuah:
150 - 200 ml air
120ml tomato sos
2 s/m cili kisar
1s/m tomato puri
1 kiub stok daging - optional
Bhn2 kisar:
6 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 biji bwg besar
- keringkan dgg n tulang dan salut dgn tepung, serbuk lada hitam dan garam, perap selama 30 minit.
- panaskan minyak dan marjerin dan grg dgg hingga perang, angkat.
- masukkan kulit kayu manis dan bhn2 kisar dan masak hingga naik bau.
- masukkan kentang dan gaul hingga 1/2 masak, campurkan dgg n tulang yg telah digoreng td bersama bhn2 kuah.
- tambahkan sdkt air dan tutup periuk skjp.
- bila kentang empuk, bubuh garam dan gula pasir . kacau selama 2-3 minit lg.
- sedia diangkat dan dihidang...
best3x... :)
ReplyDeleteSedap nih, Kak Liza ..melly tumpang makan siang yah, melly bawa raisin cake nih.. hehe
ReplyDeletesalam kak liza ^^ tun tumpang tgk je nii.. tun susah sket nk telan daging, xtau la nape. hihi
ReplyDeletekita kalau kata bistik aje mesti terbayangkan bistik telur. kalau daging rasa macam pelik aje... nak buat pun kadang2 sangat baru ada stok dagingnya.. :)
ReplyDeleteAssalamualaikum Liza,
ReplyDeletewaduh2 sungguh terliur tengok bistik tu...kalau kat sini mmg ada bistik daging tk pelik...sedap hingga menjilat jari...hahaha.
sedapnya kak liza, tina copy resepi ye, nanti bila ada daging boleh lah buat
ReplyDeletebila dicampur tulang memang manis..dek air tulang, bestnya makan
ReplyDeleteRajinnya Liza ni, akk x pernah buat bistik....nmpk mcm senang, daging x perlu perap ye?
ReplyDeletenampak sedap. kalau di makan dengan roti lagi best ni.
ReplyDeletesalam....wahhh nampak sedap betoii...boleh buat open house la kak ajak kita makna...hehehe
ReplyDelete