Assalamualaikum dan salam sayang semua...ari ni 4 Jan 2012, maknanya hari pertama persekolahan bg thn ni....mesti semua tgh sibuk melayan anak2 yg nk g sekolah kan...maklumlah dah lama cuti, mst liat sikit nk bgn g sekolah.....hihihihi
Semalam pun dh hntar abg ke Seremban, ada ke dia cakap,' nape la cuti ni kejap sgt, tak boleh ke bg lama sikit'....issshhh bdk ni, ada ke macam tu?
Ok lah jom kita tgk kuah kacang daging yg Liza buat hr tu...sebenarnya ni first time Liza buat kuah kacang yg ada dgg....so, cm biasa lah g geledah dapur org, takut2 ada yg berkenan....akhirnya Liza jumpa satu resepi yg agak berkenan kat dapur Rempah Ratus....terima kasih yer Zalinah iaitu tuan punya resepi...
RESEPI KUAH KACANG DAGING
Bhn2:
10 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia*
1 in
lengkuas*
3 batang serai*
2 sudu besar ketumbar*
1 sudu makan jintan
manis*
1 sudu makan jintan putih*
4 biji buah keras* ( Semua
bahan*dikisar)
2 cawan cili kisar
Air secukupnya
1 kg daging dipotong
kecil
1 kg kacang tanah digoreng dan dikisar
Air asam jawa
Sedikit gula
merah
Garam dan gula secukupnya
Cara-cara:
Tumis semua bahan yang
dikisar hingga wangi. Masukkan cili kisar dan kacau hingga naik
minyak.
Masukkan daging dan air. Masak hingga daging empuk.
Masukkan
kacang tanah goreng yang dikisar dan kacau hingga mendidih.
Masukkan air asam
jawa, gula merah, garam dan gula. kacau hingga naik minyak
Sedia
dihidang.
Memang sedap mkn dgn nasi impit....anak2 Liza pun suka...try la, tunggu ape agi.....hihihhi
sedap!
ReplyDeleteai plak teringin nk makan cucur udang cicah kuah kacang ni...susah nk cari udang fresh la ni....haiyaaaa lebih dr org mengidam ni
Assalamualaikum Liza,
ReplyDeleteSelamat thn baru 2012 buat Liza...hmmm kalau mkn ngan nasi himpit sedap nie....kalau kak nur dh laju aja mkn.
Salam Kak Liza..bila tengok kuah kacang daging ni, tetiba pula teringat percubaan saya yang hampir berjaya 2~3 hari lepas...Adalah tgk resipi ni kat rumah kak Ayu/Myr then balik kerja ngan berkobar2 terus sedia bahan2 dan rebus instant nasi himpit..Dah siap sangrai bahan dan kisar dan sampai part nak sangrai kacang..Cik Somi pun datang dan cakap dia tolong sangraikan...Dah siap semua tetiba dia terlebih rajin gi tumis bagai dan saya ada cakap kalau boleh nak buh daging.dan dia cakap alaaa buat kosong jelah dan nanti kita makan ngan ayam goreng..ohhhhh...resipi ku tak kesampaian.....
ReplyDeletesalam kak liza.. tun suka sgt mkn kuah kacang, kalau dpt mkn ngan nasi himpit sedap nih. tp x pernah jumpa lagi kuah kacang yg ada daging. jakun pulak rasanya.
ReplyDeletemmg sedap ni Ayu, pes time mkn terus jatuh cintan....hihihihi
ReplyDeletewslam kak nur...slmt thn baru jugak utk akak n family...
ReplyDeletesama la kita kak, liza ni mmg hantu kacang...hihihi
wslam sue....wahhhh terlbih rajin yer...syukur alhamdulillah....hahahaha
ReplyDeleteni kiranya tgh frust la yer....ekekeekeke
wslam tun...akak pun jakun jugak dulu, tp sekarang tak dah....hihihhii
ReplyDeleteakak rasa kalau perap dgg tu mst lagi best kan...ala2 sate gitu..